Az Európai Bizottság leállítja a magyarországi vizsgálatait

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. február 21. szombat

Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentésében a 2008-ban, az IMF megállapodással együtt indított uniós hitelprogram utókövetéséhez kapcsolódó ellenőrző látogatások lezárását javasolja. Miután Magyarország az adósságának több mint 70 százalékát már visszafizette, lehetőség nyílt a folyamat befejezésére, amelyet a tagállamok is támogattak - közölte az NGM. Az Európai Bizottság tavaly tartotta az utolsó látogatását Budapesten, amelyek 2010 vége óta rendszeresek voltak.

A dokumentum az NGM szerint megállapítja, hogy a szoros ellenőrzésre a továbbiakban nincsen szükség, mert Magyarország a hitelprogram során felvett hitel több mint 70 százalékát visszafizette 2014 novemberében. Szintén tartalmazza az EB jelentése, hogy az államháztartás finanszírozása biztos alapokon nyugszik, a költségvetés jól reagált a nemzetközi piaci hatásokra is. Az államháztartás likviditási tartalékai és a devizatartalékok magas szintje a következő időszakban esetlegesen bekövetkező nemzetközi pénzügyi zavarok elhárítására is megfelelő biztonságot adnak.
Az Európai Bizottság azt is kiemeli, hogy a magyar gazdaság 2014 folyamán gyorsan növekedett. Emögött a Bizottság egyszeri tényezőket lát, de elismeri, hogy a gazdaság alapfolyamatai javultak.
(VG Online)

You have no rights to post comments