Kicsit kevésbé fogy a magyar

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. január 24. péntek

2013 első tizenegy hónapjának előzetes adatai szerint az előző év azonos időszakához képest a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében mérséklődött a természetes fogyás üteme - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Az előzetes adatok szerint 2013-ban a születésszám az év első öt hónapjában és augusztusban elmaradt az előző évitől, a többi öt hónapban pedig emelkedett. 2013 november végéig 81 241 gyermek született, 2 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A halálozások száma nyolc hónapban csökkent, három hónapban viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Az év első tizenegy hónapjában 2,6 százalékkal csökkent az elhunytak száma az előző évhez képest. A természetes fogyás 33 641 volt, 1 433-mal kevesebb az egy évvel korábbinál. 

Az év első tizenegy hónapjában ezer élveszületésre több mint 5 csecsemőhalálozás jutott, 0,3 ezrelékponttal több, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 3,8 ezrelékes értéke nem változott az előző évhez képest.    

Mint írták: a házasságkötések havonkénti száma változóan alakult: hat hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb frigyet regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés februárban történt, amikor a házasságkötések szökőnaphatástól megtisztított száma több mint 10 százalékkal csökkent, míg augusztusban 11,6 százalékos emelkedés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest. Összességében 2013 első tizenegy hónapjában 34 721 házasságot anyakönyveztek, 640-nel, 1,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - olvasható a KSH tájékoztatásában.

(MTI)

 

You have no rights to post comments