Megmentjük Európát

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. december 18. kedd

"Az irodalom Keletről jön. Négy magyar szerző visszaadja az európai kultúra erejét" címmel írt cikket a magyar-olasz író a legnagyobb példányszámú olasz napilap kulturális rovatában. Pressburger szerint a kultúrát is súlyosan érintő gazdasági válságban egyedül a szórakoztató és piaci bevételt biztosító könyvek jelennek meg.

Mint írta, "az irodalom, a legmélyebb és legszebb irodalmi művek azonban még léteznek, mi az hogy! És a nálunk is nagyobb válságban levő európai országokból érkeznek - ismét Keletről jönnek, például Magyarországról" - fogalmazott Pressburger.
Hetven-nyolcvan évvel ezelőtt Magyarországról "tényleg kereskedelmi regények jöttek, melyek egy szempillantás alatt bestsellerré váltak Zilahy, Körmendi, Herceg, Molnár... Ma ugyanettől a nemzettől igazi irodalmi remekművek érkeznek" - tette hozzá.
Pressburger az utóbbi hónapokban az olasz kiadóknál megjelent négy magyar szerző könyvét említette: a németül író Susann Pásztor Ein fabelhafter Lügner (2010) című regényét, Esterházy Péter Semmi művészet (2008), Nádas Péter Emlékiratok könyve (1998) című munkáját, valamint Kosztolányi Dezső Esti Kornélját (1933).

Forrás: MTI, Kulturpart

You have no rights to post comments