Még mindig háború - hírek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. március 14. csütörtök

Istentiszteletről ment haza, amikor megölték; módszeres kínzások az elfoglalt területeken; Ukrajna állatai is áldozatai a háborúnak; mérgező anyagokat tartalmazó lőszerek és könnygáz; megtámadott egészségügyi tábor... hírek + ima:

- Istentiszteletről tartott haza a nagymamájához, lelőtték az ukrán fiút - Az orosz csapatok tüzérségi csapást mértek Nyikopol területére, aminek következtében egy tinédzser fiú meghalt, a bátyja súlyos sérülésekkel került kórházba – írta Telegram-csatornáján Olekszij Kuleba, a kijevi elnöki hivatal helyettes vezetője. A 16 éves – Dnyipróban tanuló – áldozat és testvére hétvégén a nagymamáját és családját látogatta meg. A testvérpár épp együtt sétált haza egy istentiszteletről, amikor tűz alá kerültek – írta meg az Unian.

- Az orosz fegyveres erők módszeresen alkalmazzák a kínzást az elfoglalt ukrán területeken, Ukrajnában pedig a kollaborálással vádolt foglyokkal való bánásmódra van panasz, legalábbis az egyik nyugat-ukrajnai börtönt illetően – közölte pénteken az ENSZ kínzással kapcsolatos ügyekben vizsgálódó különleges jelentéstevője.
Alice Jill Edwards, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának pénteki, genfi ülésén kiemelte, a kínzással és a rossz vagy megalázó emberi bánásmód egyéb formáival kapcsolatos hiteles bejelentések arra utalnak, hogy a kínzás az orosz háborús politika részét képezi, tehát az így elkövetett súlyos bűnök nem tűnnek a véletlen műveinek.
A különleges jelentéstevő – aki szeptemberben tett látogatást Ukrajnában, de Oroszországba való beutazását nem engedélyezték – újságíróknak elmondta azt is, hogy az ukrán ügyészektől származó információi szerint mintegy 103 ezer háborús- vagy emberiesség elleni bűncselekményről tudnak az Ukrajnától elfoglalt területeken, az esetek 90 százaléka kínzás.
Edwards a látogatása után közzétett jelentésében azt írta, „az elfoglalt területeken rendszeresen és szervezett formában történtek kínzások, amiből arra lehet következtetni, hogy közvetlen politikai felhatalmazással mentek végbe”.
Hozzátette, hogy Ukrajnában járva több tucat olyan ügy aktáját nézte át, „amelyek vélhetően az orosz katonák túlkapásai voltak és amelyekben nem véletlenszerű vagy alkalmi jellegű, hanem szándékos kínzások történtek”; ezért arra szólította fel az orosz vezetést, hogy külön rendeletben és egyértelműen nyilatkoztassa ki, hogy a kínzás elfogadhatatlan és büntetendő cselekmény.
Felkérte Oroszországot, hogy a vádak tisztázása érdekében olyan vizsgálatot indítson, amely nemzetközi megfigyelők részvételével teszi lehetővé a hadifoglyok felkeresését és a lefolytatott bűntetőeljárások ellenőrzését. Hangsúlyozta továbbá, hogy véleménye szerint „az ukrán hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek a hadifoglyokkal való méltányos bánásmód érdekében”.
 
- Ukrajna állatai is áldozatai a háborúnak - Az immár két éve tartó ukrajnai háború az állatokat és az embereket is érinti, de nem egyformán. A katonai tevékenység szinte biztosan felelős a fekete-tengeri delfinek tízezreinek haláláért; de Ukrajna háborús vadászati tilalma jót tett a rókáknak, amelyek száma robbanásszerűen megnőtt.
A háború mérhetetlen ökológiai károkat is okozott. Az erdők és a sztyeppék leégtek, a földet és a vizet robbanóanyagok és vegyi anyagok szennyezték. Az év elején az ukrán kormány azt állította, hogy a háború már mintegy 56 milliárd dollárnyi kárt okozott az ország ökoszisztémájában - írja a The Economist.
A háború hatása a delfinekre különösen szörnyű volt. Ivan Rusev, a délnyugati Besszarábiában található Tuzly Lagúnák Nemzeti Természetvédelmi Park tudományos igazgatója szerint nem sokkal az invázió két évvel ezelőtti kezdete után halott delfinek kezdtek a park partjainál partra sodródni. Különböző információforrásokból extrapolálva úgy véli, hogy 2022-ben 50 ezer delfin pusztult el.
Azt mondja, „99 százalékban biztos” abban, hogy a vizsgálatok igazolni fogják, hogy a pusztulás elsődleges oka az orosz haditengerészeti szonárok voltak, amelyek „megvakították” őket, megnehezítve a vadászatot és hajlamossá téve őket a fertőzésekre.
Másokat a fehér foszforos bombák robbanásai által okozott égési sérülések öltek meg. Tavaly, miután az orosz haditengerészetet visszaszorították a Fekete-tenger nyugati részéről, az elpusztult delfinek száma drasztikusan csökkent.

- Az oroszok egyre gyakrabban használnak mérgező anyagokat tartalmazó lőszereket. Az elmúlt hét folyamán mintegy 50 alkalommal, csak az elmúlt napon 15-ször dobtak le drónokból fulladást okozó gázzal és könnygázzal működő gránátokat a zaporizzsjai szektorban lévő védelmi vonalon – közölte Dmitro Lihovij ukrán katonai szóvivő az Ukrinform információi szerint.
Amikor az ellenség klasszikus tüzérségi vagy dróncsapással nem tudja bevenni a lövészárkainkat, akkor ilyen könnygázt használnak – magyarázta Lihovij.

- Oroszok támadás ért egy egészségügyi tábort a Harkivi területen, ahol tűz ütött ki – írja az Ukrajinszka Pravda. Március 10-én nem sokkal éjfél után az oroszok megtámadták a Harkivi területen lévő Bohodukhiv városában lévő egészségügyi tábor területét. Egy melléképület is megrongálódott. A hatóságok jelentése szerint egy civil meghalt a régióban.

Béke fejedelme, szentséges Istenünk, békéért esdeklünk Ukrajnának és az egész világnak! szabadíts meg minket a háborúk és terror kirobbantóitól, haszonlesőitől, antikrisztusi vezetőktől, a gyilkolás élvezőitől! Kérünk add, hogy vége legyen a vérontásnak, városok és országok elpusztításának! Jöjj Szentlelked nagy erejével és hozd el a bűnbánat és megújulás, a béke és újjáépítés idejét, mert Benned bízunk! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments