Változik az ukrán nyelvtörvény

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2023. november 26. vasárnap

Egy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök által pénteken bemutatott törvényjavaslat alapjaiban változtatná meg az ukrán nyelvtörvényt, amely a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogának csorbítása miatt az egyik legnagyobb akadálya volt az Ukrajna és Magyarország közötti kapcsolatoknak. A törvénytervezet lényegében kiiktatná azokat a passzusokat, melyek a magyar kormány szerint ellehetetlenítik a magyarok anyanyelvükön való tanulásának jogát.

Smihal az ukrajnai kisebbségek képviselőinek mutatta be a javaslatot pénteken.
A tervek szerint az ukrán parlament december 8-án szavazhatja meg a javaslatot, pár nappal az EU-csúcs előtt, amelyen arról döntenek, hogy megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajna.
Ha elfogadják a törvényt ebben a formában, az bizonyítja, hogy Ukrajna valóban elszánta magát a reformra, és megértette, hogy az EU elvárásait teljesíteni kell – mondta a Telexnek a találkozón jelen lévő Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) elnöke.
Egy kitétel alapján a nyelvtörvény azokat a kisebbségeket nem érintené, melyek az EU valamelyik hivatalos nyelvét beszélik. Ukrajna nagyobb kisebbségei közül a magyar, a szlovák, a román és a lengyel az EU hivatalos nyelvei, a legnagyobb kisebbségi nyelv, az orosz viszont nem.
(portfolio.hu)

You have no rights to post comments