Elhagyja Pakisztánt Ászja Bibi

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2018. november 02. péntek

A pakisztáni legfelsőbb bíróság október 31-én felmentette Ászja Bibit (Asia Bibi), az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény édesanyát. Az asszony szabadon engedése akkora tiltakozást váltott ki az iszlám fanatikusok körében - A felhergelt tömeg két püspöki tisztviselőt meglincselt, és a felmentő ítéletet meghozó bírákat fenyegeti -, hogy a nő és családja úgy döntött, inkább elhagyja az országot.

Ászja Bibi lánya és férje a Vatikánban

Utcára özönlöttek Iszlámábádban és Pakisztán-szerte a vallási fanatikusok azt követően, hogy a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nő ítéletét, majd szabadlábra helyezte az asszonyt.
Egy keményvonalas iszlamista párt hívei „Akasszák fel Ászját” transzparensekkel tüntettek, és lezárták a főváros több pontját. A felhergelt tömeg két püspöki tisztviselőt meglincselt, és a felmentő ítéletet meghozó bírákat fenyegeti.
Az ügyben megszólalt Imran Khan pakisztáni miniszterelnök, kiállt a legfelsőbb bíróság döntése mellett, és felszólította az iszlamistákat, hogy „ne éljenek vissza az állam türelmével”.
Elhagyja Pakisztánt Ászja Bibi, akinek 2010-ben istenkáromlás miatt született halálos ítéletét szerdán a legfelsőbb bíróság eltörölte. A család ezt azután jelentette be, hogy radikális iszlamisták már második napja tüntetnek a szabadlábra helyezési ítélet ellen, a többi között útlezárásokkal és autógumik égetésével.
Ászja Bibi egyelőre még nem tért vissza otthonába, a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva nem ad felvilágosítást tartózkodási helyéről. Franciaország és Spanyolország menedékjogot ajánlott fel a családnak.
Forrás: Euronews; MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(ki)