Veszélyben lehetnek a tetováltak a nagy melegben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 19. szombat

Az amerikai Alma College munkatársainak vizsgálata 10 egészséges, 21 éves felnőttet foglalt magába. A férfiak felsőtestének egyik oldalán volt tetoválás, a másikon azonban nem.

A kutatók kémiai anyaggal, egészen pontosan pilokarpin-nitráttal ingerelték az verejtékmirigyeket, ami izzadást váltott ki. Ez után az izzadságot apró korongokkal gyűjtötték össze. Húsz perccel később azt lehetett tapasztalni, hogy a tetovált bőrfelület fele annyi izzadságot produkált, mint a tetoválás nélküli. Ugyanakkor nem csak a mennyiségben, hanem az összetételben is volt különbség, a tetovált bőrből származó verejték kétszer több nátriumot tartalmazott, mint a tetoválatlan bőrből származó.
A Medicine and Science in Sports and Exercise című szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményét nem befolyásolta, hogy a tetoválás réginek számított-e vagy sem. „Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely kimutatta, hogy a tetoválás változásokat idéz elő az izzadásfunkcióban" – írta a kiadott közleményben Maurie Luetkemeier, a publikáció első szerzője. A szakember azonban figyelmeztetett arra is, hogy a vizsgálat során alkalmazott kémiai ingerlés esetleg torzíthatta az eredményeket, emellett csak kisszámú minta állt rendelkezésre, nem árt tehát a megállapításokat némi óvatossággal kezelni. Mindenféleképpen további kutatásokra van szükség, vélik a szerzők.
Amennyiben igaznak bizonyulnak a kutatók észrevételei, az azt jelentheti, hogy az erősen tetovált emberek verejtékmirigyei rosszabbul működnek, a melegben testük könnyen túlhevülhet, ami akár végzetes is lehet számukra.
(origo.hu)