Trump és Ferenc pápa kiállása után fordulat jöhet a beteg brit kisfiú ügyében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. július 10. hétfő

Charlie Gard egy gyógyíthatatlan örökletes genetikai betegséggel élő brit kisfiú, akit gépek tartanak életben egy londoni kórházban, és akiről az orvosok és a bíróság is úgy rendelkezett, hogy le kell kapcsolni az életet fenntartó ellátásról. A szülei harcolnak, hogy ne kelljen lekapcsolni a gépekről, megszólalt mellettük Donald Trump amerikai elnök és Ferenc pápa, tüntetést is tartottak mellette, és petíció is indult, hogy ne a jog döntsön az életéről.

Az amerikai elnök úgy jött képbe, hogy egy amerikai neurológus hasonló betegségben szenvedőkön már alkalmazott egy speciális kísérleti, úgynevezett nukleozid terápiát. Igaz, egyikük sem volt olyan rossz állapotban, mint Charlie.
A tiltakozások, úgy tűnik, fordulatot hoztak az ügyben. A gyermeket kezelő londoni, amúgy világhírű kórház most újra a brit felsőbírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy két külföldi kórház is új adatokat szolgáltatott a hasonló betegségek kezeléséről, írja a BBC. Ez a bíróság dönt majd a gépek lekapcsolásáról, de persze lehet fellebbezni is a döntés ellen. Ezt az utat egyszer már végigjárták a szülők, a legfelsőbb bíróságig, majd Strasbourgig ment az ügy, de mindannyiszor a gépek lekapcsolása mellett döntöttek a bírók.
Egy sikeresnek mondható amerikai kezelés sem gyógyítaná meg egyébként a fiút, de tüneti kezelést nyújthat, és az állapota esetleg javulhat. A fiú édesanyja azt nyilatkozta, hogy hét doktor támogatja őket a világ minden tájáról, a kezelésnek pedig 10 százalékos esélye van, amit ki kell használni.
(index.hu)

You have no rights to post comments