Itt van hazánk új demográfiai akcióterve

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. május 25. csütörtök

"A célunk az, hogy Magyarországon minél több gyermek szülessen. Szeretném elmondani Önöknek, hogy Magyarország ma osztozik Európa népességfogyási gondjában, mi is rosszul állunk, nekünk is óriási fordulatot kell tennünk" - ismerte el a kormányfő, két tényt ide idézve:

1980: 10 millió 790 ezer ember élt Magyarországon

2017: 9 799 ezer ember él. Eltűnt közel egymillió ember.

 Amikor a hajó kapitánya meg akar fordítani egy óceánjárót, a hajótest csak lassan veszi fel az irány. Ilyen folyamat a népesedési és családpolitikai fordulat. A legfontosabb a cél kijelölése és a kormány irányba állítása - mondta.

Ez a nemzeti ügy és nem egy európai ügy, hanem az európai ügy - emelte ki.

A következő lépésekre és feltételekre van szükség szerinte a fordulat megalapozásához:

  • A természetes reprodukciós rátát a kormány szeretné 2030-ra 2,1-re emelni a jelenlegi 1,5-ról - mutatta be a célt. Ezt az irányt azonban kormányzati ciklusokon át fent kell tartani.
  • A második feltétel, hogy kell egy jó hajómotor is a fordulathoz. Szükség van életerős és versenyképes gazdasági modellre. Vagyis meg kell teremteni a pénzügyi fedezetet.
  • Jó állapotban lévő hajótestre is szükség van. A GDP 4,6%-át fordítjuk a családok támogatására jelenleg. Ha a család, mint forma nincs az elsődleges helyen, akkor nehéz lesz fordulatot végrehajtani. Magyarországon az emberek körében a házasság és családalapítás jelenti az etalont. Félre kell tolni a gyermekvállalást gátló akadályokat, ezért minél nagyobb támogatásra van szükség.

  Mindezek miatt a kormány úgy döntött, hogy Magyarországon 2018 a családok éve lesz. Szívből remélem, hogy az újabb akciótervünk, amelyen még meg sem száradt a tinta, mert a tegnapi kormányülésen fogadtuk el, az egész régióra hatással lesz - fogalmazott.

A demográfiai akcióterv konkrét elemei

  • A családi adókedvezmény mértékét tovább emeli a kormány, a középpontban a kétgyermekes családok lesznek.
  • A diákhitel tartozással rendelkező nőknek 2 gyermek esetén elengedi a kormány a tartozás 50%-át, 3 gyerek vagy e felett a teljes tartozást elengedi a kormány.
  • A diplomás GYED időtartamát kitolja egy évvel a kormány, ez meghosszabbodik az egyetemisták esetében a gyermek 2 éves koráig.
  • A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén 1-1 millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam át fogja tőlük vállalni. Szavaiból az volt kivehető, hogy ezt állami támogatásként vehetik majd igénybe.
  • Szavai szerint "soha nem látott bölcsődefejlesztésbe" kezd a kormány.
  • Külföldön tartózkodó családok számára is elérhető lesz a babakötvény, valamint az anyasági támogatás.
  • A kormány felállít egy családpolitikai kutatóintézetet, ami a miniszterelnök reményei szerint egy nemzetközi példát állító think-thank lesz.

(portfolio.hu)

Hozzászólások   

#2 Gyulas 2017-05-26 04:30
Nem tudom, a részletek gondolom a jövő évi költségvetési törvényben lesznek... (Nekünk is van 3 gyerekünk, de ők már kinőttek az iskolás korból is, mi biztos nem kapunk... Gondolom a törvény leginkább a gyermekvállalás i kedvet akarja növelni, mi meg, sajnos, abból már kiöregedtünk... )
#1 Tünde 2017-05-25 19:22
Tehát,ha nekem 2014-be született a 3. gyermekem és speciel van 7Milllió Forint lakás hitelem, akkor nekünk nem jár a kormàny felől az 1millió forint támogatás. Ha jól értelmezem csak annak akinek jelzálog hitele van ès most vállalja 3.-4. gyereket? Vagy annak is akinek màr van 3gyereke és jelzálog hitele is?

You have no rights to post comments