Ahányszor meglát, megbüntet valamiért

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. november 23. vasárnap

Továbbra is agyba-főbe büntetik a rendőrök a romákat több településen, a Heves megyei Mezőszemerén például azt sem számít, hogy közben felszerelték a bicikliket – értesült a Roma Sajtóközpont. Szombathelyen eközben megússzák figyelmeztetéssel sőt, még hibalistát is kapnak a rendőröktől a vétkes bringatulajdonosok. A rendőrség szerint nincs etnikai profilalkotás, mert nem is gyűjthetnek etnikai adatokat a megbírságoltakról.

Az RSK nyáron néhány hét alatt ötven településen, több mint száznegyven kirívó bírságolási esetet regisztrált. Volt, hogy kopott bicikligumiért, csikk eldobásáért, vagy éppen nem létező zebra figyelmen kívül hagyásáért büntettek több tízezer forintra rendőrök romákat. Az Indexen szavazás is indult a legkirívóbb esetekről - az olvasók egy piliscsabai roma fiatal esetét találták a legabszurdabbnak, akit egy zsebkendő elejtésért ötvenezer forintra bírságoltak a rend éber őrei.
Ezután emberi jogi szervezetek a rendőri etnikai profilalkotás (amikor valakiket pusztán etnikai hovatartozásuk miatt az átlagnál többször ellenőriznek) visszaszorítása érdekében közös rendőr-civil munkacsoport létrehozását kezdeményezték az Országos Rendőrfőkapitánynál. Papp Károly azonban a többszöri megkeresés után egyebek mellett arra hivatkozva utasította el a kezdeményezést, hogy „a Rendőrség a szabálysértést elkövetők etnikai hovatartozását nem tartja és nem is tarthatja számon”.
A bírságolási esetekre felfigyelt a Magyar Kerékpárosklub, valamint a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség, és közbenjárásukra több cég is alkatrészeket ajánlott fel a rászoruló embereknek.
A Heves megyei Mezőszemerén azonban annak ellenére sem csökkent a rendőrök bírságolási kedve, hogy a gyártók több tucat biciklit is elláttak csengővel, lámpával, prizmákkal. Korábban az RSK és az Index videó ebben a faluban mutatta be rejtett kamerával, hogy a rendőrök előtt többször is eltekerő nem roma nő bírság nélkül megússza, még köszönnek is neki, majd egy roma férfit ugyanazzal a biciklivel megállítják és megbüntetik.
Az RSK néhány napja ismét a településen járt, ahol a helyiek egyöntetűen arra panaszkodtak, hogy semmit nem használt a biciklik felszerelése, sőt, még gyakrabban megbüntetik őket. Kamera elé csak egyikük mert állni, akinek elmondása szerint annyi bírsága van már, hogy nincs veszíteni valója.
Van, ahol azonban még a valóban hiányosan felszerelt kerékpár sem ad okot azonnali bírságra. A Nyugat.hu a napokban számolt be egy nem mindennapi razziáról. Egy szombathelyi gyár parkolójában tartott ellenőrzést a rendőrség, a biciklik tulajdonosai azonban megúszták egy figyelmeztetéssel és egy hibalistával, amit előzékenyen maguk a rendőrök készítettek el a meglepett munkások számára.
(Roma Sajtóközpont. index.hu)

Hozzászólások   

#1 Keresztelő 2014-11-24 05:36
Ez a hír egy különleges folt a szeretett földön.

You have no rights to post comments