25 éve érkeztek hazánkba Teréz anya nővérei

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 24. kedd

A Szeretet Misszionáriusai érd-parkvárosi házában tartott koncelebrált ünnepi szentmisét Spányi Antal megyéspüspök Teréz anya nővérei magyarországi letelepedésének 25 éves jubileumán – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

Az albán származású Agnes Gouxha Bojaxhiu, Kalkuttai Boldog Teréz, közismertebb nevén Teréz anya, 1928-tól szerzetes nővérként tanított Indiában. 1948-ban elhatározta, hogy a szegények szolgálatának szenteli az életét, 1950-ben a Szentszék jóváhagyásával új szerzetestársulatot alapított, a Szeretet Misszionáriusai néven. A rend a világ számos országában nyitott házakat a szenvedők megsegítésére New Yorktól Libanonig, Perutól Csernobilig. Rendi központjuk az indiai Kalkuttában van. A világon működő 650 házukban körülbelül 5000 nővér dolgozik, célkitűzésük, hogy szolgálják a fizikai és lelki szegényeket, az éhezőket és szomjazókat, a ruhátlanokat és hajléktalanokat, a betegeket: leprásokat, szenvedélybetegeket, elhagyottakat, kitaszítottakat vagy éppen azokat a szeretethiányban szenvedőket, akiket az abortusz és az eutanázia veszélye fenyeget. A nővérek tehát az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit gyakorolják; ahogy ők mondják, Jézusért.

A Nobel-békedíjas Kalkuttai Teréz anya 1986-ban látogatott először Magyarországra. 1989-ben, amikor a szerzetesrendek működési engedélyt kaptak hazánkban, Teréz anya az elsők között jelentkezett – megkérte magyarországi tisztelőit, hogy keressenek olyan épületet, ahol a nővérek megtelepedhetnek. Egyetlen kikötése volt: a szegények között akartak élni és dolgozni.

Budapesten ruhaosztást és ingyen étkezést szerveztek. 1989. június 16-án telepedtek le Érd-parkvárosban. A plébániától kapott címek alapján kezdték el látogatni az elhagyottakat, rászorulókat. A mai napig a legszegényebb családokhoz járnak ki, és velük élve segítik a szükséget szenvedőket, hogy reményben élhessenek.

1996 májusában írta alá a szerződést Teréz anya a Székesfehérvári Egyházmegye elöljárójával, Takács Nándor püspökkel, miszerint a nővérek szabadon és korlátlanul használhatják az érdi plébániaépületet, amíg a rend tagjai a szegények legszegényebbjeit támogatják.

A nővérek szolgálatukhoz sem állami, sem hivatalos egyházi támogatást nem fogadnak el – ahogy azt az 1997-ben elhunyt és 2003-ban boldoggá avatott Teréz anya kérte –, csupán az emberek adományaiból élnek ma is. A rend tagjai bárkit szívesen fogadnak, aki akár imájával, akár szenvedésének felajánlásával segíteni akarja szolgálatukat. Erőforrásuk maga az Úr szeretete, napjuk egy részét Jézussal töltik, az Oltáriszentség előtt imádkoznak.

A 25 éves jubileumi ünnepségen sokan vettek részt a támogató papság, a társszerzetesrendek, a világi munkatársak és a gondozottak részéről. Spányi Antal megyéspüspök az ünnepségen úgy fogalmazott: a világméretű rend és mozgalom tagjainak példaértékű tettei által valóban jobbá válik a világ. Ezenkívül a főpásztor visszatekintett a rend hazánkba érkezésének előzményeire, valamint a nővéreknek az elmúlt negyedszázadban végzett missziós munkájára.

Fotó: Takácsné Tóth Noémi

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#1 barnan 2014-06-25 05:52
JóIsten áldja meg Őket és minden segítőt, szolgálót az egyházban, cselekedjenek akár névtelenül, háttérben bármely irányba! Legyen bőségesen részük hitben, erőben, kitartásban, lelki békében, segítő közösségekben, szeretetben, Isten dicsőségének megnyilvánulása iban mindennapjaik során!

You have no rights to post comments