A magzati kortól az özvegységig - nők elleni erőszak Indiában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. január 07. hétfő

Tízmilliók által imádott rámenősen csajozó filmsztárok, a lánymagzatokat tudatosan elhajtó családok, a konzervatív falusiak szavazataira hajtó politikusok - mind-mind felelősek azért, hogy a nők elleni brutális támadások jelentős része büntetlen marad Indiában. Abban az országban, ahol csalibusszal vadásznak a prédára a kiéhezett férfiak, és ahol a látszat és a nők előtt hódoló évezredes kultúra ellenére pokoli a nők élete. Egy decemberi brutális gyilkosság fordulatot hozhat.

Még hogy az indiai kultúrában nem értékelik a nőket? Ezen sok indiai megsértődne, és azonnal sorolni kezdené azokat a bizonyítékokat, amelyek azt támasztják alá, hogy valójában nagyra becsülik őket és a társadalomban betöltött szerepüket. Az indiai kultúra valójában magasztalja a nőiséget, még a földet is földanyának nevezi, és az országot India-anyának.

India már 1966-ban női miniszterelnököt választott, az ország büszke lehet a számtalan magas politikai posztot betöltő, élsportoló, filozófus, tudós vagy épp művész nőre. Rendkívül népszerű a rakhi nevű fesztivál, amelyen a fiútestvérek fogadalmat tesznek arra, hogy egy életen át megóvják lánytestvérüket. És akkor még nem is beszéltünk az indiai kultúrában domináns hindu mitológiáról, amely rogyásig van olyan királyok történeteivel, akik eget-földet megmozgatva igyekeznek megmenteni a bajba került királykisasszonyokat - sorolja a pozitív példákat a Guardian című brit lapban Sunny Hundal indiai származású brit újságíró, blogger.

Mindez azonban szerinte nem egyéb, mint kényelmes fátyol, amely elfedi az indiai kultúrában valójában mélyen gyökerező, szinte kiirthatatlan erőszakot. A fentiek egy nagy hazugság részei: az indiai nőknek nem lehet olyan rossz a sorsuk, mert nagyra becsülik őket - írta. A valóság viszont teljesen más.

 
Csalibuszra szálltak

December 16-án egy újdelhi lány a barátjával moziba ment, hogy megnézze a Pi életét. A csodálatos túlélésről szóló film utáni este azonban végzetes rémálommá vált számukra. Felszálltak egy buszra, amelyről azt hitték, hazajutnak vele. Csakhogy a jármű valójában csali volt: a rajta tartózkodók kimondottan lányokra vadásztak, azzal a céllal, hogy a mozgó járműben erőszakolják meg őket. A lányt és a barátját megverték, a lányt pedig megerőszakolták, többen és többször is, az erőszak során vasrudat is használtak. Utána megint megverték őket, és mindkettejüket kidobták a járműből, a lányon áthajtani is megpróbáltak. A nő olyan súlyos belső sérüléseket szenvedett, hogy a múlt szombaton, két héttel az eset után a külföldi gyógykezelés dacára - Szingapúrba vitték, hátha ott rendbe tudják hozni - elhunyt.

A módszer sem újdonságnak, sem kirívónak nem számít az indiai fővárosban és környékén. A TrustLaw globális női jogvédelmi portál már egy tavaly nyáron közzétett kutatásának összefoglalójában is arról lehet olvasni, hogy sokszor cserkésznek be így lányokat erőszakolók, és az indiai újságok is tele vannak ilyen esetekkel. A New York Times pedig már 2011-ben is boncolgatta a témát, amikor egy Újdelhi közelében fekvő mezőn titokban randizó fiatal pár járt hasonló módon: falusi férfiak csaptak le rájuk, a fiút megverték, a lányt megerőszakolták. A nemi erőszakok száma 2006 és 2011 között India-szerte negyedével nőtt (2011-ben 24 200 esetet regisztráltak országszerte), bár azt nem lehet biztosan tudni, hogy ez valódi növekedés, vagy csak egyre többen mernek a hatóságokhoz fordulni ilyen ügyekben.
 
Csoda, hogy túlélik

India a nők számára valójában a legveszélyesebb országok egyike a világban. Még Szomáliában - ahol több mint két évtizede nincs hatékony államszervezet - is jobb helyzeten vannak a nők a TrustLaw 2011-es elindítása alkalmából végzett kutatás szerint. A felmérés Indiát a világ nők számára negyedik legveszélyesebb országának nevezi, az első Afganisztán, a második Kongó, a harmadik Pakisztán, Szomália pedig az ötödik. A kutatás során világszerte 213 nemi szerepeket vizsgáló szakembert kértek fel, hogy rangsorolják a világ országait a nők életminőségét befolyásoló hat - egészségügyi kockázatok, szexuális erőszak, nem szexuális erőszak, kulturális és vallási helyzet, erőforrásokhoz való hozzáférés és emberkereskedelem - szempont alapján.

"Szinte csoda, hogyan képes egy nő túlélni Indiában. Már mielőtt megszületne, nagy az esélye, hogy magzatként elhajtják, mert a család inkább fiúgyereket akar. Gyerekként zaklatással, nemi erőszakkal, korai házasságba kényszerítéssel szembesül, és ha férjhez megy, akkor is nagy az esélye, hogy megölik a hozomány miatt" - közölte júniusban Semír Padinzdzsaredil, a nők elleni bűncselekményeket nyilvántartó Maps4aid.com üzemeltetője.  "Ha pedig mindezt túléli, akkor özvegyként hátrányos megkülönböztetés a jutalma, mivel nincs joga az örökséghez, sem az ingatlan tulajdonlásához."

 
Szabad prédának hiszik
Újdelhi, ahol a decemberi eset történt, különösen hírhedt. Az indiai fővárosban több mint háromszor annyi nemi erőszakot regisztrálnak, mint Mumbaiban, és tízszer többet, mint Kalkuttában - olvasható a New York Times cikkében. Egy kormányzati megrendelésre készített 2010-es felmérés szerint a városban élő nők 80 százaléka volt szenvedő alanya legalább szóbeli zaklatásnak, közel harmadukat fizikálisan is zaklatták. A megkérdezett nők fele mondta azt, előfordult már vele, hogy ismeretlen férfiak követték. Az aggasztó jelenségek hátterében gyors és összetett társadalmi változások állnak.

Újdelhi környékén például a városias, világiasabb felfogású, tanult és önálló nők kerülnek konfliktusba a középiskolából kihullott fiatal falusi férfiakkal. Utóbbiak gyakran tekintik könnyűvérűnek és könnyen megkaphatónak azokat a nőket, akik nem az általuk megszokott - háztartást vezető, gyereket nevelő, otthonról ki sem mozduló - női szerepet követik. Mélyen gyökerezik bennük az a nézet, hogy a nők alacsonyabb rendűek, és csak a háztartás vezetésére és a gyereknevelésre valók. Úgy vélik, aki nem ilyen, azt nyugodtan lehet zaklatni, sőt akár megerőszakolni is. "Ha a lányok ilyen kihívóan korzóznak fel-alá, akkor a fiúk hibát fognak elkövetni" - idézte a New York Times amerikai lap 2011-ben egy hasonló bűncselekmény miatt gyanúsított két férfi anyját.
 
Nem kívánt lányok

 A városi és a vidéki, az új és a régi India között feszülő ellentét mellett más társadalmi változások is erősítik a nemi erőszak terjedését. A lánygyermek születése sok hagyományos értékrendet követő családban nem számít gyermekáldásnak. Egyrészt hozományt kell vele adni, másrészt kockázatosnak tekintik, hogy felnőve esetleg nem megfelelő párkapcsolatot létesít, amivel besározza a család becsületét. Amióta a javuló egészségügyi ellátással egyre több családnak nyílik lehetősége a magzat fiatal korában megtudni, hogy lányra vagy fiúra számíthatnak-e, kihasználják a lehetőséget, hogy a fiú felé billentsék az esélyeket.

Az ENSZ Népesedési Alapja két éve úgy becsülte, az ország lakosságából az utóbbi egy évszázadban 50 millió nő hiányzik emiatt. A Lancet egészségügyi szaklap 2011-es kutatása szerint pedig az előző 30 év alatt 12 millió lánycsecsemő nem született meg a magzat elhajtása miatt. Ennek eredménye, hogy lecsökkent a nők aránya a társadalomban, ami más befolyásoló tényezők mellett hozzájárult a nemi erőszak számának növekedéséhez, az emberkereskedelem elharapózásához vagy éppen a fiútestvérek közötti feleségmegosztás gyakorlatához.
 
Nyomulós filmhősök
Rontanak a helyzeten a bollywoodi filmek által közvetített rossz példák a Times of India egyik cikke szerint. Ezekben a filmekben a férfiak rutinból kergetnek és zaklatnak nőket. Ott van például a filmek tucatjait készítő Gopal Bedi, akinek Ranjeet nevű filmbeli gazemberkaraktere közel száz alkalommal szerepel nemi erőszakot ábrázoló jelenetekben, amelyeknek végkifejletét a nézőközönség gyakran hangos tetszésnyilvánítással fogadja. Problémásak a pozitív főhősök is, akik ezer filmben nyaggatják, követik, űzik a hősnőket, rájuk erőltetik magukat, amíg csak meg nem kapják őket. Egy nagy rakás, százmilliók által dúdolt örökzöld bollywoodi filmsláger szól erről.

"Mindez azt a botrányos üzenetet közvetíti, hogy egy hős zaklatja a lányokat, és ha egy nő nemet mond, az valójában igent jelent" - olvasható a cikkben.

Az indiai lap Farhan Akhtar színész-rendezőt idézi: "Egyes filmekben a romantikus udvarlást egyfajta zaklatás váltotta fel. Ezeknek a filmeknek a hősei egyes társadalmi csoportokban zaklatónak minősülnének. Most képzeljük el, hogy ez a karaktert milliók példaképe."

 

Elfogadott dolog

Innen is fakad, hogy sok esetben elfogadhatónak tekinti a nőkkel szembeni erőszakot a társadalom. Az elkövetők többségében ráadásul fel sem merül, hogy az érintett nő a zaklatás vagy a nemi erőszak miatt feljelentheti, és hogy valaha is felelősségre vonják. Sokan nem is tekintik bűnnek ezt, amihez az áldozatoktól is megkapnak minden segítséget. A nők ugyanis a megszégyenüléstől tartva inkább eltitkolják az erőszakot. 
A szégyenérzet okai számosak: ott van a család becsülete - Indiában is gyakoriak a becsületbeli gyilkosságok, amikor a család jó hírén foltot ejtő lányt megölik -, ott van a hatóságok régi beidegződéseken alapuló hozzáállása, az eljárás során várható megszégyenítő vizsgálatok. A bürokraták, bírák és rendőrök csak vonakodva, kedvetlenül szereznek érvényt a nők védelmét célzó jogszabályoknak, és  a konzervatív szavazótáborukat féltő politikusok is kevésbé lelkesek a nőkkel szembeni előítéletek felszámolásában.
 
Változást gerjeszt

A decemberi eset által kiváltott példátlan indiai felháborodás - Újdelhi nagy részét le kellett zárni a gyilkosság után kezdődött, többször erőszakba torkolló demonstrációk miatt - és a nemzetközi tiltakozás azonban változásokat indíthat. Országszerte voltak tüntetések, utcára vonultak nők, iskolások, ügyvédek. Még a szomszédos Nepálban is voltak tiltakozó akciók. Asszam állam egyik falujában nők fogtak el egy helyi politikust, és átadták a rendőrségnek azzal, hogy meg akarta erőszakolni az egyiküket. A kormány két bizottságot is felállított, amelyek feladata, hogy megvizsgálják, milyen intézkedésekkel javítható a nők biztonsága. Az egyik testület rövid időn belül 17 ezer javaslatot kapott az emberektől.

Egyesek szerint már az hatalmas előrelépés, hogy a tetteseket egyáltalán elfogták. A nyomozati iratok állítólag az ezer oldalt is elérik, tanúvallomások, tárgyi és egyéb bizonyítékok szólnak ellenük. Sokan üdvözölték, hogy a hatságok végre felállították az első, régóta követelt gyorsbíróságot, ahol szexuális bűncselekmények elkövetőit fogják felelőssége vonni. Csütörtökön már hivatalosan is vádat emeltek öt gyanúsított ellen (a hatodik fiatalkorú, és más bíróság ítélkezik fölötte), többek között nemi erőszak és gyilkosság miatt. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár halálbüntetést is kaphatnak.

Az indiai törvények napirenden lévő modernizálása várhatóan mélyebbre ható lesz. A még a támadás előtt benyújtott módosító indítvány eleve kibővítette volna a nemi erőszak fogalmát, most azt fontolgatják, hogy az ezt elkövetők halálbüntetést is kaphassanak, illetve a visszaeső szexuális bűnözők kémiai kasztrálása is napirendre került.

(Ballai Vince, origo)

You have no rights to post comments