Energiaital-őrület

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. november 21. szerda

Az elmúlt egy évben összesen 232 ember lett rosszul és került akár kórházba is azért, mert túl sok energiaitalt ivott - derül ki az ÁNTSZ friss összegzéséből. Főleg a tizenéves fiúkat éri baj, sokszor gyerekeket is. Akadt, aki három liter energiaitalt magába döntött, sokan pedig rá is ittak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy éve gyűjti az adatokat a túlzott energiaital-fogyasztással összefüggő esetekről. A mérleg az ÁNTSZ közleménye szerint a következő: az elmúlt egy évben összesen 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital fogyasztással összefüggő eseményről, rosszullétről, kellemetlen tünetekről.

81 százalékban fiúk, 19 százalékban lányok lettek rosszul az energiaitaloktól. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt. Az esetek negyedében alkoholt is ittak az energiaital mellé.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a koffeinhez nem hozzászokott embereknél - gyerekeknél és tinédzsereknél - a túladgolás akár halált is okozhat. Ezért is megdöbbentő, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves gyerekek is voltak - áll a közleményben.

A tünetekkel jelentkezők legnagyobb része - 23-23 százalék - a 13-14 éves, 15-16 éves és a 19 éven felüli korosztályba tartozott. Az esetek 4 százaléka fordult elő a 8-10 évesek, 12 százaléka a 11-12 évesek és 15 százaléka a 17-18 évesek körében.

Az energiaital fogyasztásra az esetek 37 százalékában délután, 26 százalékában délelőtt, vagyis tanítási időben, 18 százalékában este, 14 százalékában reggel, míg 5 százalékában éjszaka került sor. Az érintettek egy része több napszakon keresztül és különböző helyszínen is ivott energiaitalt, A legnagyobb arányban azonban otthon (36 százalék),  az iskolában (20 százalék), illetve közterületen, utcán fogyasztották az energiaitalt rosszullétük előtt.

A túlzott energiaital fogyasztásnak 229 esetben nem volt maradandó következménye, 123 főt kellett állapota miatt egészségügyi ellátásban részesíteni. Két esetben feltételezhető, hogy szerepet játszott a gyermekek magas vérnyomásának kialakulásában. Egy haláleset is előfordult, amely azonban közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital fogyasztással, ugyanakkor a fogyasztás körülményei hozzájárulhattak a halál bekövetkeztéhez.

Az ÁNTSZ szerint minden fiatalnak tudnia kellene, hogy az energiaital nem szomjoltásra való, hanem azért fogyasztják, hogy növeljék terhelhetőségüket például a munkahelyen, sportoláskor. A túlzott fogyasztás hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szív- és érrendszerre. A koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ami egy fejlődésben lévő szervezetre mindenképpen veszélyes.

(origo)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés