Ürge-Vorsatz Diána: Tudom, mit gondoltok ennek a csodálatos illusztrációnak a láttán...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 14. csütörtök


Nem meritek bevallani - de igazából jobban örültök a legalsó képnek - igaz? Igazából jobb, ha nincs ott az a sok zümmögő, mászkáló, röpködő, esetleg csípő, idegesítő, sokszor csúnya izé. Nem megy bele a kajába, nem kell félteni a kicsit, nem kell magunkat befújni rovarriasztóval, stb... Csak igazából fordítva van...

Ha kiirtjuk a rovarok, pókok (és így a madarak!) sokféleségét magunk körül, pont akkor tudnak a legidegesítőbbek a legjobban elszaporodni, akik a legjobban tudnak a mi közvetlen közelünkhöz a vegyszereink ellenére alkalmazkodni, mert kiirtottuk azokat, akik kordában tudnák őket tartani.
Pl. a poloskainváziók, a harlekin katica özön, a csótányáradat, kullancsinvázió, stb - ezek mind azért tudnak elárasztani, mert kiirtottuk az ellenségeiket (vagy bejöttek és a kevés itrmaradó ízeltlábúból, madárból nincsen őket finomnak találó ellenség).
Az adatok alapján azokon a helyeken, ahol lecsupaszítjuk a biológiai sokféleséget, pont az emberi mesterséges környezethez legjobban alkalmazkodni tudó fajok töltik be a kiirtott fajok helyét: pl patkány, csótány, tetű, darázs, stb  - - és ezek szaporodnak el a sok kiirtott többi helyett is.
Tehát visszás módon, az ilyen nemkívánt ízeltlábúaktól jobban tudunk hosszú távon megszabadulni a többi ízeltlábú (és így madár, sün, mókus, stb) visszaengedésével, visszacsalogatásával, mint rovarirtókkal, rovarriasztókkal!  Azzal pont a háború hosszútávú vesztését borítékoljuk, mert ők ügyesebbek, és gyorsan alkalmazkodnak a vegyszereinkhez - míg mi nem (mert ők rövid életűek, bennük sokkal gyorsabb az "evolúció") - mi leszünk egyre többen pl rákosak ezektől
Így talán a legjobb, és legaktuálisabb védekezés: telepítsünk sürgősen madárodút!
Egyetlen cinke fészekalj felnevelésével a cinkepár TÍZEZER!!! (Azaz 10000!) kukacféleséget odahord a kicsiknek!!  Hol van olyan vegyszer, ami ezt tudja?! (Ráadásul.kvázi ingyen van, csak egyszer kell kitenni az odút!)

(facebook)

You have no rights to post comments