Mit árul el a séta tempód?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 13. szerda

A járás jellemzői a gyerekek esetében előre jelezhetik a motoros készségek késését, az idősebb felnőtteknél az esések kockázatát, illetve ha a kognitív képességek hanyatlásával párosul, a demencia kockázatáról is árulkodhat. A nem megfelelő sétatempó korai halálozás és más betegségek fennállásának jelzője is lehet.

Egy 2019-es amerikai kutatás szerint, akinek 45 éves korára még mindig gyors a tempója, annak fiatalabb állapotban van a szervezete. Azoknál, akik lassabban gyalogoltak a felmérés során, a tüdejük, a fogsoruk és az immunrendszerük is rosszabb állapotban volt, mint gyors léptű társaiknak.
További érdekesség, hogy a kutatásban részt vevők gyerekkorában végzett mérések előre jelezték, kiből lesz lassabb gyalogos. Háromévesen felvett IQ-, nyelvi értési és kudarctűrési tesztjeik, mozgásuk ügyessége és érzelmeik irányításának képessége megjósolta a 45 éves kori gyaloglási sebességüket, mondta Line J.H. Rasmussen, a Duke Egyetem pszichológiai és idegtudományi tanszékének kutatója.

Ez az egészséges tempó
A sétálást többféle módon lehet elemezni. A fizikoterapeuta például egy olyan szakember, aki abból von le következtetéseket, hogy a páciens hogyan áll fel ülő helyzetből, majd tesz meg egy bizonyos távolságot az ülőhelyétől. Ezalatt felméri a mozgás minőségét és az ehhez szükséges időt is. Az idősebb felnőtteknek 6 percük van arra, hogy minél messzebbre sétáljanak.
Emellett gépek segítségével, laboratóriumi körülmények között is fel lehet mérni egy ember járástempóját. Ebben az esetben az alanyt kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt futópad segítségével figyelik meg. Újabban pedig már a mesterséges intelligencia segítsége által is levonhatók következtetések egy személy gyaloglási sebességéből.
A legegészségesebb járástípus a tempós gyaloglás. A kutatók szerint ehhez 4,5-5 kilométer per órás sebességet kell fenntartani. Ahhoz pedig, hogy hosszú távon is jó hatással legyen a szervezetünkre, fokozatosan növelni kell a sebességet és a távot is.   
(femina.hu)

You have no rights to post comments