Az orosz hatóságok átnevelési rendszere Ukrajnából deportált gyermekek számára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 12. kedd

Az orosz hatóságok „átnevelési” rendszert dolgoztak ki az Ukrajnából elrabolt gyermekek számára, megkísérelve az „orosz identitást” beléjük nevelni, meggyőzni őket arról, hogy szüleik (akiket potenciális terroristáknak titulálnak) meghaltak...

A háború alatt erőszakkal Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek pontos száma nem ismert. Az ukrán hatóságok szerint ez közel húszezer. Az orosz tisztviselők rábeszélik az ukrán gyermekeket, hogy felejtsék el hazájukat, és meggyőzik őket arról, hogy a szüleik soha nem jönnek vissza, hogy elvigyék őket. A hatóságok biztosak abban, hogy »átnevelhetik« az elrabolt gyerekeket - írja a Meduza, ami úgy véli, hogy az orosz oktatási minisztérium a fő ügynökség, amely felelős az elrabolt ukrán gyerekek „indoktrinálásáért”.
Az oroszországi tanárok számára 2022-ben kifejlesztett szótárban olyan szavakat és kifejezéseket soroltak fel, amelyeket „a nacionalista szélsőségesség jeleinek” tartanak, és amelyeket az elrabolt ukrán gyerekek használhatnak.
Idetartoznak az olyan kifejezések, mint „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!”, „rasszizmus”, „orkok” stb.
Ezenkívül a Konfliktusok, a szélsőségek és a terrorizmus megnyilvánulásainak megelőzése multikulturális oktatási környezetben című módszertani útmutató kimondja, hogy a „sajátos szleng” használata vagy akár a „politikai témák” puszta megvitatása annak a jele lehet, hogy egy adott gyermek a „pusztító ideológiát” vallja.
Az oktatási minisztérium megemlítette, hogy az elrabolt gyerekeket állítólag ez az ideológia „befolyásolta” pusztán azért, mert Ukrajnában élnek. Ennek a „befolyásnak” a hajtóerejét azonban nem határozták meg.
A Meduza által áttekintett dokumentumok szerint az orosz tanárok feladata az „orosz identitás átirányítása és megalapozása” a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok fiatalabb generációjában, valamint a zaporizzsjai és Herszon megyei fiatalok körében.
Továbbá azok, akik kidolgozták a Konfliktuszónából érkező serdülők támogatása kézikönyvet, arra figyelmeztetnek, hogy az elrabolt gyerekek „tiltakozhatnak”, „dühösek lehetnek”, „bizalmatlanságot” mutathatnak a felnőttekkel szemben, agresszíven viselkedhetnek, „személyes preferencia gondolatait” fejezhetik ki, valamint általában „nehézségeket tapasztalhatnak a helyzetek semleges szemszögből való szemlélésében”.
Az orosz tanároknak azt is tanácsolják, hogy közvetlenül közöljék, hogy az elrabolt gyerekek szülei meghaltak, még akkor is, ha ezt nem lehet megerősíteni: Beszéljen nyíltan a gyerekkel arról, hogy szeretteik meghaltak, vagy az otthonuk megsemmisült.
Mondja el nekik határozottan, hogy meghaltak – áll az iránymutatásokban a Meduza szerint.
Ezenkívül az ukrán gyerekekkel folytatott kommunikáció csak orosz nyelven történik. „Azt mondják, hogy az alkotmány kimondja, hogy az orosz az államnyelv: ha Oroszországba jössz, beszélj oroszul” – mutatott rá az orosz ellenzéki hírportál forrása.
A Meduza forrásai szerint az oktatási minisztériumon belül félnek az Ukrajnából elrabolt gyerekektől. Az orosz minisztérium alkalmazottai – még vezetői szinten is – néha „potenciális terroristáknak” nevezik ezeket a tinédzsereket, akik „ellenállhatnak” az orosz hatóságoknak.
(index.hu)

You have no rights to post comments