Memóriagondok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. február 14. vasárnap

A memóriagondok általában 65 év felett jelentkeznek, de a kezdeti tünetek olykor már 40 éves kortól észlelhetők. Ennél korábbi panaszok jelentkezése esetén mindenképp érdemes felkutatni a probléma gyökerét. A Harvard professzorai négy módszert ajánlanak, amik segíthetnek a nehéz helyzetekben:

- Amikor valakivel beszélgetsz, csak az illetőre figyelj. Ha úgy érzed, valamit nem jól értettél, bátran kérdezz vissza. Ha kell, kérd meg, hogy ismételje meg, amit mondott, vagy beszéljen lassabban.
- Ha fontos dolgokról beszélgettek, egyfajta összegzésként fogalmazd meg újra az elhangzottakat. Ez különösen hasznos lehet olyan esetekben, amikor például találkozót beszéltek meg, ezzel a módszerrel pedig biztos lehetsz az időpontban és a helyszínben is.
- Ha azt tapasztalod, hogy könnyen elterelődik a figyelmed a beszélgetésről, sokat segíthet egy nyugodt környezet. Ha telefonon beszéltek, ne legyen bekapcsolva a tévé, ha találkoztok, próbáljatok csendes helyszínt keresni.
- Segíthet a helyzetre összpontosítani, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozol. Törekedj arra, hogy ne kelljen megszakítani a tevékenységedet. Ha valaki telefonon keres, miközben olvasol vagy dolgozol, kérdezd meg, hogy várhat-e a dolog, amíg befejezed, amit épp csinálsz. Ha teheted, tedd félre a telefonodat, az üzeneteid megvárnak, amíg végzel a dolgoddal.
Ha úgy érzed, a memóriaromlás nehezíti a mindennapjaidat, olyan dolgokat felejtesz el, amik korábban nem okoztak problémát, mindenképp fordulj orvoshoz. A megfelelő kezeléshez ugyanis elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása.
(divany.hu)

You have no rights to post comments