Melyik életkorban a legsztresszesebb az emberek élete?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. február 01. hétfő

David Gondek és munkatársai több mint 28.000 brit személy mentális egészségről szóló beszámolóit vizsgálták meg az elmúlt négy évtizedre visszamenőleg, hogy kiderítsék, 23 és 69 éves koruk között hogyan alakult a pszichés distressz (negatív stressz) szintje az életükben. Úgy találták, hogy az emberek pszichés nehézségei nagyjából a 46–53 éves kor közötti sávban tetőznek. Úgy tűnik, ez az az időszak, amikor a nagy átlag fokozottan sérülékeny a mentális problémák kialakulása szempontjából. Miért?

Két generáció szorításában
Bár a mentális egészség serdülő- és időskori kihívásairól szerencsére egyre többször hallani, a középkorú emberek potenciális nehézségeiről viszonylag kevesebb szó esik. Pedig olyan időszakról van szó, amikor az emberek többségének a karrierje ezerrel dübörög, felelősségteljes szerepekben, gyakran döntéshozói pozíciókban kell helytállniuk. Ugyanakkor a házasságok egy része eddigre válik végképp elviselhetetlenné, vagy ekkor kerül sor válásra. A többség még vagy a gyerekneveléssel van elfoglalva, vagy pont a gyerekek kiröppenése okozta ún. üresfészek-szindrómával küzd. Ráadásul rengetegen vannak olyanok, akiknek az idős szüleikről is gondoskodniuk kell, és ezzel a feladattal szinte teljesen magukra vannak hagyva, az állam szinte semmilyen használható segítséget nem biztosít számukra.

A nőket még súlyosabban érinti
Mindhárom életkori kohorszban a nők körében magasabb volt a pszichés distressz aránya, mint a férfiaknál. Az 1946-ban született nők 24 százalékának (vs. férfiak 14), az 1958-ban született nők 19 százalékának (vs. férfiak 11), az 1970-ben született nők 23 százalékának (vs. férfi 17) voltak mentális nehézségei. A kutatók szerint a jelenség hátterében a nők aránytalan terhei állnak: elsősorban az ő nyakukba szakad az idős, kiskorú vagy éppen krónikus beteg hozzátartozó gondozása, miközben máig kevesebb pénzt keresnek, mint a férfiak, illetve nehezebben jutnak előre a munkahelyi ranglétrán. Napjainkban, a koronavírus-járvány idején szintén megfigyelhető a társadalomban eleve meglévő egyenlőtlenségek felerősödése. A pandémia egyes negatív következményei, az iskolabezárásokkal, a home office-szal járó hátrányok összességében jobban sújtották a nőket, mint a férfiakat.
(divany.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés