Ferenc pápa a művészekhez: A művészet megteremti mások megértésének képességét

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. december 14. hétfő

A hagyományokhoz híven a pápa idén is kihallgatáson fogadta a vatikáni karácsonyi koncert művészeit december 12-én a VI. Pál aulában. Hozzájuk intézett beszédében a művészi alkotás hármas mozzanatát emelte ki, majd társadalmi küldetésükre utalt: a kapcsolatteremtésre és a mások elfogadását segítő empatikus képességre.

Ebben a válságos helyzetben a művészet szerepéről szeretnék szólni – jelölte meg beszéde témáját a Szentatya. – A művészi alkotásban három mozzanatot lehet felismerni. Az első az érzékeké, a meglepődésé és a csodálaté. Ez a kezdeti és külsőleges dinamika azonban mélyebben folytatódik. Az alkotás megérinti a személy benső világát, és érzések születnek. És a művészet teremtő mozgása még itt sem áll meg: a harmadik mozzanatban a szép érzékelése és szemlélése reményt ébreszt, mely aztán kisugárzik a környező világra is. Ezen a ponton a külső és benső mozzanat összeolvad és az empátia érzését teremti meg a másik ember megértésére – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A csodálkozásnak, a személyes felfedezésnek és a megosztásnak e hármas mozgása a béke érzetét teremti meg, amely – ahogy arról Szent Ferenc tanúskodik – megszabadít a másokon való uralkodás vágyától, megérteti a legkisebbek nehézségeit és arra indít, hogy mindenkivel harmóniában éljünk. Olyan harmóniában, mely a szépséghez és a jósághoz kötődik. Ferenc pápa a bibliai hagyományra utalt. A Teremtés könyvében Isten „jónak látja” a teremtményeket. Ez a jó azonban az eredeti jelentésében tágasabb értelmet hordozott, s így lehetne ma lefordítani: „harmonikus”. A teremtés meglep minket ragyogása, sokfélesége miatt, ugyanakkor figyelmeztet szerepünkre és felelősségünkre.

Szent II. János Pál írására utalt a pápa, aki szerint „a művészek a szépség szikrájában felismerik a hivatásukat, mely arra szólítja őket, hogy ne tékozolják el talentumaikat, hanem fejlesszék tovább és bocsássák a felebarát és az egész emberiség szolgálatába”. Szent VI. Pál pápa a zsinat lezárásakor a művészeket a „szépség szerelmeseinek” nevezte, hiszen „a világnak szüksége van a szépségre, nehogy reménytelenségbe süllyedjen”.

A mostani világjárványban – szólt Ferenc pápa a művészekhez – teremtőképességetek fényt tud gyújtani. A válság sötét árnyai látszólag beárnyékolják az isteni fényt, de nem szabad engednünk ennek a csalásnak. Keressük karácsony, a Születés fényét, mely szétoszlatja a fájdalom sötétségét.

Beszéde végén a Szentatya a „világ szépsége őrzőinek” nevezte a művészeket, majd elkötelezett szolgálatukra emlékeztette őket, mely tiszta és érdekmentes kezeket igényel.

A betlehemi jászol alázatában jelenik meg a Szépség, ezért ma, miként egykoron, a lélek teljes reményével ünnepeljünk – biztatott a művészekhez intézett beszéde végén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments