Tomáš Halík cseh katolikus pap, vallásfilozófus a világjárványról és Ferenc pápáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. november 06. péntek

„Semmi nem fog történni, minden a régiben marad” – kiáltják az Egyház idegessé vált sírásói, egy halott vallás követői. Igen, semmi sem történik, amivel csapdába csalhatnák, s amiért végül megkövezhetnék Ferenc pápát, ahogyan názáreti földijei is meg akarták kövezni Jézust. A pápa nem eretnek, és azok sem eretnekek, akik követik az Egyház lelki megújítására hívó felszólítását. Nagyon fontos, hogy a pápa szellemében bízzunk az isteni irgalom forradalmi erejében, elvégre az irgalom a pápa teológiájának alfája és ómegája – és akkor is bízzunk benne, ha Ferenc pápának esetleg már nem lenne ereje úgy folytatnia a munkáját, ahogyan folytatnia kellene.

A világjárvány elején sok keresztény megint elő akarta kapni rosszindulatú, bosszúszomjas Istenét, hogy megijessze azokat, akikre amúgy már nincs hatása. A félelem mindig táptalaja volt azoknak, akik meghamisított vallással kereskedtek. Nekik aztán minden fájdalom kapóra jön, mert látszólag megerősíti apokaliptikus elgondolásaikat. II. János Pálhoz hasonlóan azonban Ferenc pápa is nyomatékosan megismétli Jézus reményteli és erőteljes szavait: Ne féljetek! Ne hagyjátok, hogy megijesszenek titeket!
Bevallom, hogy ezekben a napokban, amikor a koronavírus sok ember életét követeli hazámban, nem hagy nyugodni, hogy egy másik járvány is elszabadulhat, a fundamentalizmus és a fanatizmus járványa. Ha látom bizonyos kétes politikai erők katolikus rajongóit, megkísért a kétely, hogy lehetséges-e még egyáltalán a Katolikus Egyházon belüli „ökumenikus párbeszéd”. A vallásközi párbeszéd és a művelt és gondolkodó emberek között folyó párbeszéd végtelenül egyszerűbbnek tűnik számomra, mint szót érteni azokkal, akik populista és nacionalista törekvésekkel kapcsolják össze a vallást. Életem során fél évszázadon át azt a nagy álmot tápláltam magamban, hogy egységbe kerülhet egymással mindenki, aki hisz Krisztusban. Mára már köddé oszlott ez az álmom..."

(Vigilia facebook oldala)

You have no rights to post comments