Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. október 12. hétfő

Egyre enyhébb teleket, extrém hidegbetöréseket, őszi és tavaszi negatív csúcsokat, valamint pontatlanabb előrejelzéseket ígér a klímaváltozás Magyarországnak. Meteorológus segítségét kértük (24.hu) a légköri folyamatok változásának megértéséhez.

A napokban jelent meg egy újfajta szimulációs módszerekkel végzett kutatás eredménye, amely megerősítette, hogy hazánk téli időjárásában gyakoribbá válnak és felerősödnek a már most is tapasztalható szélsőségek. A lényege, hogy a klímaváltozás hatására a jövőben szokatlanul enyhe és csendes téli időszakokra kell számítanunk, ám ezeket egyre több durva és kiszámíthatatlan hidegbetörés szakítja majd meg. Mindennek következményeként a konkrét időjárás előrejelzése is nehezebbé, esetlegesebbé válik.
A havas karácsonyokról, nagy szánkózásokról magunkban már lemondtunk, hozzászoktunk ahhoz is, hogy behavazott háztetőket lassan már csak a hegyekben látunk, és ott is csak pár napig – várható volt, ha egyszer „melegszik” az éghajlat, nő a Föld átlaghőmérséklete. A lassú, csendes változást az ember elfogadja, legfeljebb gyakrabban indít „Bezzeg az én időmben…” kezdetű mondatokat, de a klímaváltozás hatásai nem állnak meg ennyiben.
A hidegbetörésekkel járó viharok várhatóan nemcsak a téli hónapokban, hanem szeptembertől áprilisig bármikor feje tetejére állíthatják az életünket, és az előrejelzés nehézségei mindennapjainkra is rányomják bélyegüket. Hogyan áll a klímaváltozás mindezen jelenségek hátterében? Milyen folyamatok játszódnak le a légkörben? Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kértük, magyarázza el közérthető módon.

Sarkvidéki hideg és trópusi meleg
Rendkívül összetett és bonyolult légkörfizikai folyamatokról van szó, ezért leegyszerűsítve a hőmérséklet, pontosabban a hőmérsékleti különbségek oldaláról közelítünk a kérdéshez.
Közismert, hogy a tavaszi napéjegyenlőség után Földünk északi pólusa kezd a Nap felé dőlni, megnő a napsugarak beesési szöge, ezáltal a nyári félévben hatékonyabban melegítik a felszínt. Télen mindez az ellentétére fordul, az északi féltekén csökken a beesési szög, sőt a sarkvidéken hetekig ki sem bukkan a Nap a horizont mögül, hatalmas területeket egyáltalán nem ér sugárzás.
Az Egyenlítő térségében ugyanakkor egész évben 90 fokhoz közelít a beesési szög, gyakorlatilag állandó a „trópusi forróság”: az Északi-sark és az Egyenlítő hőmérséklete közötti különbség tehát nyár derekán a legkisebb, és télvíz idején a legnagyobb.
A hőkülönbség az északi félteke szintjén időről időre beindítja az észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlást. Egy előttünk kiterített térképen úgy képzeljük el, mint egy »vízszintes« hullámot: a csúcsa északnak törve meleg levegőt szállít délről, míg a hullámvölgy délnek húzódik, és hideg, északi légtömegek alkotják – magyarázza a 24.hu-nak Molnár László.
Minél magasabb a hőmérsékleti különbség, a hullám amplitúdója is annál nagyobb, ilyenkor pedig a hazánkban tapasztalható időjárás attól függ, épp melyik részén helyezkedünk el: sarkvidéki hideg és egyenlítői meleg is eláraszthatja térségünket.

Nem lesz fehér karácsony
A kontinentális éghajlaton az év nagyobb részében a nyugat-keleti irányú zonális áramlás jellemző, de meridionális is bármely évszakban kialakulhat. Az egymáshoz közelítő sarki és egyenlítői hőmérsékletek okán nyáron ritkábban, és hatása sem olyan szembeszökő. A tél azonban logikus módon kedvez a létrejöttének: a jelentős hőkülönbség gyakrabban, és nagyobb energiával igyekszik kiegyenlítődni. És itt jön a képbe a klímaváltozás.
A példa kedvéért tél közepén járunk, az Egyenlítőt tűzi nap, az üvegházhatás következtében pedig mondhatni évről évre melegebb lesz a földfelszín. A sarkvidék viszont sötétségbe borult, hiába a napsugarakat visszaverő gázok a légkörben, ha nincs, amit visszafordítsanak – magyarán a terület kisebb mértékben melegszik. A következmény pedig: a meridionális áramlás növekvő energiája mind messzebbre nyúló hullámokat vet, és szélsőségesebb időjárással (kemény fagyokkal, hóviharokkal, vagy esővel, extrém téli meleggel) sújtja adott területet attól függően, hogy az a hullám melyik részére esik.
A jövőben tehát egyre több ilyen extrém jelenségre kell felkészülnünk annak ellenére, hogy a már említett, általánosnak tekinthető zonális áramlás és a meridionális áramlás déli széllel járó meleg oldala együttesen a globális felmelegedés hatására enyhe teleket eredményez. Sőt, Molnár László kiemeli: a hidegbetörések ugyan viharosabbak és gyakoribbak, de rövidek lesznek.
„A klímaváltozás hatására sokkal inkább a meleg szélsőségek megszaporodása várható, 10 évenként jó, ha fehér lehet a karácsony, és tartósan hófödte tájat, befagyott folyókat vagy nagy magyarországi tavakat unokáink már nemigen fognak látni."

Lesznek rekordok, de másfélék
Ma már az úgynevezett téli szituációk, a hidegbetörések sem olyan extrém hidegek, mint voltak még akár a XX. század közepén is, illetve az északi hideg légtömegek dél felé haladva hamarabb felmelegszenek. Teleink átlaghőmérséklete emelkedni fog, és új hidegrekordokról sem igen számolhatunk majd be. Utóbbiról a média azért biztos hozni fogja a híreket az olyan kifejezetten fagyzugos helyeknek köszönhetően, mint Zabar vagy Szécsény, de a meteorológus kiemeli, tudományos értelemben ezek még nem számítanak.
A folyamatok értelmezésére alkalmas adatsornak ugyanis legalább 30 év méréseit kell tartalmaznia, e két állomást pedig az ezredfordulón telepítették, majd 2030-tól lehetnek érdekesek az általuk mért újabb minimumok. Nem úgy, mint a nyaraké, ahol a szakember azzal számol, 2025-ig szinte biztosan megdől hazánkban az eddigi 41,9 fokos országos maximum – nem pusztán a klímaváltozás miatt, hanem jövőre kezdődik egy újabb, 11 éves napciklus, ami maximuma felé közeledve pozitívan befolyásolja majd Földünk átlaghőmérsékletét.
Hosszabb távon sem maradunk azonban hiteles negatív csúcsok nélkül, hiszen a meridionalitás ma már a szeptembertől áprilisig tartó időszakban bármikor aktívan jelentkezhet komoly meglepetéseket okozva.

Romlik az előrejelzés hatékonysága
Végül pedig, miért lesz nehezebb a konkrét időjárási előrejelzés? Itt is a hullámokon van a hangsúly. A zonális áramlás kisebb légköri hullámokat vet, és ha elindul a nyugati front, ami előre láthatóan mondjuk öt milliméternyi csapadékot hoz Magyarországra, akkor „lehet is ehhez igazítani a svájci órákat”. Azt csak nagyon kevéssel előre lehet megmondani, a hullám mely része kerül fölénk, de mivel kicsik, nincs nagy különbség a két oldal között: 3-6 milliméternyi esőt biztosra vehetünk.
Meridionalitás esetén is nehéz megmondani, a hullám mely része fogja hazánkat érinteni, ám ott elfelejthetjük az óramű pontosságát, a meteorológus csupán annyit lát, hogy vagy-vagy, és azt mondja: 0-30 mm között várható csapadék. Azt hagyjuk, mit dörmög erre az átlagpolgár, inkább Molnár László kiváló példáját idézzük a helyzet szemléltetésére.
Enyhe, kellemes szellő fújdogál a Balatonon, bemegyünk a vízbe, megállunk úgy, hogy a fürdőnadrág felső része öt centire van a víz felszínétől. Becsukjuk a szemünket, és ha azt mondjuk, hogy ha így maradunk, 10 percig sem éri víz a hasunkat, nagy valószínűséggel igazunk lesz. Tegyünk ugyanígy viharban, tíz másodpercre előre sem tudunk helyes tippet adni, melyik pillanatban terít be minket egy kisebb vagy nagyobb hullám.
(Bihari Dániel, 24.hu)

You have no rights to post comments