Etiópiában 5 milliárd fát akarnak ültetni idén...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. június 11. csütörtök

Etiópiában elég ambiciózusan azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy 2024-ig 20 milliárd fát ültetnek, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozással és az erdőirtással. A miniszterelnök egy Twitter-posztban buzdítja az embereket, hogy természetesen COVID-kompatibilisen távolságtartva maguk ültessenek facsemetéket.

Ahogy az egész világnak, Etiópiának is szembe kell néznie a koronavírus-járvány miatt megnövekedett kormányzati kiadásokkal és a csökkenő külföldi befektetésekkel. Ez befolyással lehet a faültetős projektre is, mert bár jó terv, hogy az ország erdőterületeit növeljék hosszú távon, addig az ültetés és a gondozás költséges.
Tavaly rekordmennyiségű, 353 millió facsemetét ültetettek egy nap alatt, és összesen 4 milliárdot az év végéig, 20 millió ember bevonásával. A miniszterelnök szerint a tavaly elültetett fapalánták 84%-a maradt meg. Mindez egy állami projekt része, amely az erdőirtások és a klímaváltozás hatásai ellen harcol. Ezekből bizony kijutott Etiópiának, súlyos aszályok, élelmiszerhiány és árvizek különösen éreztették a klímaváltozás hatásait az észak-afrikai országban.
Az országos faültetésnek azonban nem várt hatása is lehet, akár az ország egyes ökoszisztémáit is veszélyeztetheti, ha a fákat nem olyan ökológiai környezetbe ültetik, mint amelyre alkalmasak. Ebben az esetben a projekt több kárt okozna, mint hasznot, figyelmeztettek a tudósok.
Etiópia (becsült) 110 millió lakosságának több mint 90%-a biomasszából nyer energiát, de a természetes erdőkből származó betakarítás nem fenntartható, az ENSZ szerint a kétezres évekre az ország mindössze 4 százalékát borította erdő, szemben a száz évvel korábbi 35 százalékkal. Tehát a faanyagra hatalmas az igény, amit az ország erdei nem tudnak kiszolgálni. 2007 és 2015 között Etiópia 3,06 köbméter faipari terméket importált, kb 182,5 millió dollár értékben.

(index.hu)

You have no rights to post comments