Szent Bernadette épen maradt testéről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. február 14. péntek

Hideg, borús februári nap volt. Dél körül járt az idő. Bernadette Soubirous, a Pireneusok lábánál fekvő városka, Lourdes molnárjának legidősebb lánya húgával, Marie-val és a szomszéd kislánnyal épp rőzsét szedett a hegyi patak partján, hogy este legyen mivel alágyújtani a vacsorának. Mivel kevés tűzifának valót találtak, Marie és a szomszéd lány úgy döntöttek, átmennek a patak túloldalára. A gyakran betegeskedő, vézna Bernadette eleinte vonakodott mezítláb a patakba gázolni, ám egy idő után mégis rászánta magát az átkelésre.

Már épp levette a facipőjét és harisnyáját, amikor különös zúgást kezdett hallani, majd eltűntek előle a fák, nagy fehérséget látott, és a közeli barlangnál egy vakítóan sugárzó szellemalak jelent meg előtte.
1858. február 11-e, a látomás napja teljesen megváltoztatta a kislány életét. Az alak a harmadik találkozás alkalmával már meg is szólította a lányt, március 25-én pedig így felelt a kilétéről érdeklődő Bernadette-nek: „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”. Szűz Mária július 16-ig összesen 18 alkalommal jelent meg a lány előtt.
Bernadette látomásai hatására 22 éves korában apácának állt. Hátralevő éveit a nevers-i St. Gilard-kolostorban töltötte. 1879-ben, 35 éves korában, csontturberkulózisban halt meg.
Maradványait 30 évvel később, boldoggá avatásakor hantolták ki. Kiderült, hogy míg a kezében tartott kereszt és rózsafüzér is oxidálódott, a holttest szinte tökéletesen ép maradt.
Két orvos – egymástól függetlenül – is megállapította, hogy külső beavatkozásnak, balzsamozásnak nyoma sincs.
A holttestet ezt követően még két alkalommal exhumálták, és feljegyezték, hogy az állapota a bőr befeketedésén kívül szinte változatlan.
Amikor az utolsó, 1925-ös kihantoláskor eltávolították a májat, döbbenten tapasztalták, hogy a gyorsan bomló szerv szinte tökéletes állapotban van.
Bernadette-et végül XI. Piusz pápa avatta szentté 1933-ban. Lourdes, a jelenések helyszíne még manapság is a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelye.
(mult-kor.hu)