A génterápiánál használt egyik vírus rákot okozhat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. január 07. kedd

A génterápiák lassan elérhető közelségbe kerülnek a klinikai gyakorlatban - legalábbis a nyugati világban. E kezelések során a legtöbb esetben egy lecsupaszított, úgynevezett adenoasszociált vírus (AAV), vagyis vektor segítségével juttatják be a kívánt génszakaszt a beteg sejtmagjába. A technológiát a kezdetektől végigkíséri az a félelem, hogy ha rossz helyre épül be a bejuttatott gén, ott olyan mutációkat válthat, amelyek rákot okoznak.

És egy új kutatás eredményei szerint ezek a félelmek nem is teljesen alaptalanok.
Az AAV által bejuttatott génekről eddig azt gondolták, hogy nem is épülnek be a kromoszómába, hanem szabadon lebegő hurkot képeznek a sejtmagban, és így íródik át róluk a fehérje. Ez egyrészt csökkentette a hatékonyságukat (a hosszan tartó hatáshoz ugyanis a kromoszómába épülés kellene), másrészt viszont eloszlatta a rákokozással kapcsolatos félelmeket.
Már korábban is napvilágot láttak olyan kísérleti adatok, amelyek szerint újszülött egerekben a nagy mennyiségben bejuttatott vírus hosszú távon májrákot okozott (mert hogy mégis beépült a kromoszómába). Ezt az eredményt azonban a legtöbb szakember irrelevánsnak tartja az emberi génterápia szempontjából. Az amerikai hematológiai társaság éves kongresszusán azonban a philadelphiai gyermekkórház kutatóorvosa, Denise Sabatino hasonló eredményekről számolt be felnőtt kutyák esetében.
Ebben a vizsgálatban vérzékenységben szenvedő kutyák sejtjeibe juttattak be egy hiányzó gént. A beavatkozás abban az értelemben sikeres volt, hogy a bejuttatott gén működött, és terméke megfelelően pótolta az egyébként hiányzó véralvadási faktort. Miután azonban véget ért az eredeti vizsgálat, a kutatók évekkel később mintát vettek a vizsgált kutyák májsejtjeiből.
Hat állatot vizsgáltak meg, és mindnél úgy találták, hogy a bejuttatott gén beépült a kromoszómáikba, méghozzá elszórtan. Időnként veszélyesen közel a sejtosztódást- és növekedést szabályozó génszakaszokhoz. Ez felveti annak a veszélyét, hogy a beépülés miatt kórossá váló működésű sejtek tumorsejtekké alakulhatnak.
A kutyák nem lettek rákosak, viszont a májukban azok a sejtek, amelyek kromoszómáiba beépült a gén, gyorsabban osztódtak társaiknál. A kutatók egy része szerint ezek az eredmények inkább biztatóak, mint ijesztők. Hiszen a génbeépülés viszonylag kismértékű volt, és a kutyák egészségesek maradtak. Mások viszont attól félnek, hogy csak idő kérdése, míg egy ilyen beépülő génszakasz akkora károsodást okoz a máj- (vagy egyéb) sejtben, hogy az rákos sejtté alakul.
Egyelőre tehát nem egyértelmű, hogy az eredmény milyen relevanciával bír az emberi génterápiára vonatkozóan.
(Science, index.hu)

You have no rights to post comments