Nagyon komoly áttörést érhettek el magyar tudósok a fizika területén

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. november 24. vasárnap

Komoly áttörést érhetett el az Atommagkutató Intézet az ötödik alapvető természeti erő létezésének bizonyításában, írja a CNN. A nemrég publikált eredmények szerint sikerült kimutatniuk az eddig csak elméleti szinten bizonyított X17-es részecske létezését. A Krasznahorkay Attila vezette kutatócsoport hélium atomok gerjesztett magjának (4He*) elektron-pozitron párok kibocsátása közben azt figyelte meg, hogy a részecskék olyan viselkedést tanúsítanak, amely a jelenlegi fizikai ismereteinkkel nem megmagyarázhatók.

Krasznahorkay Attila és munkatársai 2016-ban a rangos Phisical Review Letters folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy amikor a berillium atom szívében elhelyezkedő atommagot (8Be) gerjesztették, és annak vizsgálták az elektron-pozitron pár kibocsátását, akkor az erre vonatkozó elméleti leírástól határozott eltérést, anomáliát figyeltek meg. Az anomália csak egy új részecske feltételezésével volt magyarázható. Az irodalomban ezt a részecskét X17-nek nevezték el. Az X17 létezését azonban a részecskefizika széles körben elfogadott „standard modellje” nem tudta értelmezni. Természetes is volt a fizikusok kételkedése, akik arra gyanakodtak, hogy a megfigyelt anomáliát valamilyen kísérleti hiba okozhatta.
Jonathan Feng, a Kaliforniai Egyetem professzora elmondta, hogy évek óta követi a magyar csapat munkáját, és véleménye szerint közel járnak hozzá, hogy egy mindent alapjaiban megváltoztató áttörést érjenek el.  Ha sikerül reprodukálni az eredményeket, akkor ez egy potya Nobel-díj lehet - mondta Feng.
Mások nem ennyire optimisták, egyesek szerint pusztán mérési hibáról van szó, azonban Feng a kezdetek óta nagyon lelkes a magyar csapat eredményei kapcsán. Az amerikai tudós a saját kutatócsoportjával bele is kezdett a megfigyelés elméleti hátterének kidolgozásába, még a 2016-os korábbi eredmények alapján.
Krasznahorkay Attila a CNN kérdésére elmondta, hogy az idei új publikációjukban a hélium atom magját (4He) gerjesztették, és hasonló kísérleteket végeztek, mint korábban a 8Be-al. Megfigyeltek egy másik anomáliát, amit ugyanazzal az X17 részecskével tudtak értelmezni. Természetesen nagyon boldogok voltak. Most már két különböző, rendkívül jelentős eredményük van, amelyek alátámasztják az X17 részecske létezését. Így bizonyították, hogy a megfigyelt anomáliákat nem a spektrométerük műszaki problémái okozták.
Véleményük szerint egyértelmű, hogy a megfigyelések a fizikában már Einstein óta feltételezett, de eddig még nem bizonyított ötödik természeti erő irányába mutatnak, amely a kulcs lehet az egyesített mezőelmélet (unfied field theory) kidolgozásában. Utóbbi koherens magyarázatot adna az összes természeti erőre, a galaxisok kialakulásától kezdve a legapróbb részecskékig bezárólag.
(index.hu)

You have no rights to post comments