Társasjáték - program, ami megerősíti a kapcsolatot

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. május 14. kedd

Elsőre sokan úgy gondolják, hogy a közös játék csak egy konfliktusforrás, és a versengés inkább széthúzó erő, mint összeboronáló. Így voltak ezzel a Baylor Egyetem kutatói is, azonban nem elégedtek meg puszta feltételezésekkel, és kísérleti úton akartak megbizonyosodni állításuk helyességéről. Az eredmények azonban őket is meglepték: a vártak teljes ellentéte valósult meg.

A kutatásban 25-40 év közötti párokat vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak: az egyik csapatot egy hangulatos, otthoni környezetben berendezett társasjátékklubba vitték, ahol a sakktól kezdve a Monopoly-ig számos játék közül választhattak. A másik csoport egy festőstúdióba ment, ahol egy viszonylag egyszerű tájkép megalkotása volt a feladatuk, külön-külön. A közös játék előtt vizeletmintát vettek minden férfitól és nőtől, ugyanis a szerelemhormonnak is titulált oxitocin mennyiségét innen lehet kimutatni. Ez termelődik öleléskor, csókkor és az együttlétek alatt is.
Mind a két csoport egy órát töltött a közös elfoglaltsággal, majd a vizeletükből ismételten mintát vettek. A vártnál jóval magasabb volt a hormon aránya azoknál a férfiaknál, akik párjukkal a festőstúdióban töltötték az időt. Második helyen a társasozó nők, harmadikon a festő nők, negyediken pedig a társasozó férfiak végeztek. Az utolsó három helyezettnél azonban nem volt olyan éles a különbség, míg a festő férfiaknál 2-2,5-szeres mennyiségben volt jelen az oxitocin.

Ezt tapasztalták a párok
A biológiai eredmények mellett a résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek, hogy érezték magukat az egy órás program alatt. A tesztek alátámasztották a vizeletminta eredményeit: a párok úgy érezték, közelebb kerültek társukhoz, erősödött köztük az intimitás, szorosabbá vált a kapcsolatuk, valamint sokkal több szemkontaktus és finom érintés volt köztük, mint egy átlagos napon. A versenyhelyzet pozitívan hatott rájuk, míg a közös festéskor a párok büszkén ismerték el egymás munkáját.
Ez a kutatás is alátámasztja, hogy ajánlott több időt és figyelmet szentelni a kettesben töltött időre. Akár olyan egyszerű játékokkal is szorosabbá lehet tenni a viszonyt, és el lehet ütni az időt, mint egy papírlapra felskiccelt amőbajáték. Sajnos egyre többször csak egymás mellett élnek a párok, keveset kommunikálnak, ez pedig törvényszerűen a kapcsolat végéhez vezet: pedig egy ilyen egyszerű, filléres és szórakoztató dologgal megelőzhető lenne, mint a közös játék.
(femina.hu)