Vérmintacsempészéstől a csecsemőgyilkosságig, Kínában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. május 07. kedd

Bár az egykepolitikát már 2015-ben megszüntették Kínában, és ma már két gyerek vállalását engedélyezik a szülőknek, a hagyomány nem változott meg...

Továbbra sem mindegy, hogy fiú vagy lány születik-e a családba, ezért az állapotos nők illegálisan Honkongba csempészik a vérmintájukat - erre pedig már egy egész iparág épült rá.
A kínai felfogás szerint ha lány születik egy családba, az csak a következő családjának, a férjnek jelent majd hasznot. Míg egy fiúgyermek a saját családot gazdagítja, tovább viszi a család nevét és felnőttként ő gondoskodik a szüleiről.
Az állapotos nőkön ezért elég nagy a társadalmi nyomás, hogy fiú gyermeket szüljenek. Hogy ezt garantálni tudják, ahhoz orvosi eszközökre van szükség, azonban Kínában 2003-ban betiltottak minden olyan tesztet, ami a magzat nemének megállapítását szolgálja. A különleges gazdasági övezetnek számító Hongkongban azonban nem, ezért megindult a vérminták csempészése. 2017-ben még csak 29, tavaly már 45 ezzel foglalkozó ügynökséget alapítottak Kínában.
A 3000 és 4000 jüan közötti árakon (130-170 ezer forint) kínált szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek általában egy vérminta levételére alkalmas készletet kapnak, a mintát pedig az ügynökségek tanácsára plüssjátékba vagy csomagolt élelmiszerek közé rejtve adják át az ügynökség embereinek, hogy ők eljuttassák egy hongkongi laboratóriumba. Az ügynökségek sokszor kiskorú csempészeket alkalmaznak, márciusban egy 12 éves kisfiú bukott le a hátizsákjában 142 vérmintával.
És mi történik, ha megjön az eredmény, és az kislányt mutat? Sokan abortusznak vetik alá magukat Kínában.
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet egy márciusban közzétett jelentéséből kiderül: Kínában az 1979 és 2015 között érvényben lévő egykepolitika, valamint a hagyományosan a fiúgyermekeket előnyben részesítő gondolkodás együttes hatására erőteljesen felborult a társadalomban a nők és a férfiak aránya, aminek következtében kutatói becslések szerint a kínai társadalomból 30-40 millió nő hiányzik.
Rengetegen döntöttek ugyanis úgy, hogy ha csak egy gyerekük lehet, az fiú legyen, és ennek érdekében sok esetben még a csecsemőgyilkosságtól sem riadtak vissza.
(index.hu)

You have no rights to post comments