A bogaraknak csak lassított felvétel vagyunk

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. március 09. szombat

Nyilván ön is próbálkozott már élete során legyek puszta kézzel történő elkapásával, ebben az esetben pedig valószínűleg azt is tudja, hogy ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Ezért persze kár lenne magát okolnia: a legyek szeme egységnyi idő alatt sokkal több információt képes észlelni, vagyis az általunk gyorsnak gondolt mozdulat számukra röhejesen lassú.

Az időérzékelés alapvetően eléggé szubjektív, még az egymással (jó esetben) magas szinten kommunikálni képes emberek sem képesek arra, hogy pontosan megértsék, egy embertársuk miként érzékeli az időt. Az élőlények látószerveinek ugyanakkor kell némi idő a retinába érkező vizuális jelek összegzéséhez, az ehhez szükséges időt pedig már lehet objektíven is számszerűsíteni, az ún. critical flicker fusion frequency (CFF) segítségével.  Ezzel azt a legalacsonyabb frekvenciát keresik a kutatók, ahol egy villogó fényforrást már folyamatos fényként érzékel egy élőlény, vagyis nagyjából olyan, mintha egy stroboszkópot néznénk, ami egyre gyorsabban villog, egészen addig, amíg a szemünk már folyamatos fényként érzékeli. 

Az embereknél mérések alapján 8 és 15 hertz között van az a tartomány, ahol tényleg villogónak érzékelnek egy villogó fényforrást, egy 2013-as kutatás szerint azonban ahogy csökken egy élőlény mérete, úgy lesz egyre nagyobb az a maximális frekvencia, ahol még nem folyamatos fényt látnak.A tanulmány szerint azoknak az élőlények képesek adott idő alatt a legtöbb jelet feldolgozni, amik kicsik, testtömegükhöz képest gyors az anyagcseréjük, és fényben gazdag környezetben élnek.

Ezekből logikusan következik, hogy a nagy, lassú anyagcserével rendelkező, sötétben élő állatoknál sokkal alacsonyabban van a határ, de nem kizárólag ez, hanem például az életkor is befolyásolja a dolgokat. >Egy embergyerek például sokkal "gyorsabban" lát egy felnőttnél, ami többek közt megmagyarázza azt is, hogy miért sokkal jobb a gyerekek szem-kéz koordinációja, mint a felnőtteké – meg azt is, hogy miért van az, hogy gyerekként tízesével fogdostuk a legyeket, felnőve meg egyet sem tudunk elkapni.

(Popular Science, index.hu)