5 szülői rossz szokás következménye

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. január 10. csütörtök

Felnőttkorban is sok apróságból megmutatkozik, ha valaki toxikus, mérgező, romboló családban nőtt fel. A pszichológusok elmondták, melyek a legárulkodóbb jelek, amelyeket sokan nem is vesznek észre máson vagy még önmagukon sem:

Állandó megfelelni akarás
Gyermekkorban rengeteg külső tényező játszik közre a személyiség formálódásában, de a legnagyobb befolyással ilyenkor egyértelműen a szülők vannak az emberre. Ez pedig nem csupán azt jelenti, hogy számos szokást és viselkedést sajátítanak el a gyerekek az apától és az anyától, hanem azt is, hogy, ha a felnőtt személyiségzavarral küzd, az is erőteljes hatással van rájuk.Az természetes, sőt, nagyon is pozitív, ha valaki általában kijön másokkal, és igyekszik jó kapcsolatot ápolni mindenkivel. Dr. Helen Odessky klinikai pszichológus szerint viszont a mérgező szülővel felnőtt ember nemcsak erre törekszik, hanem kényszeresen meg akar felelni a környezetének, és azt akarja, hogy kedveljék, elismerjék, ezért pedig bármire képes.

A legrosszabbat feltételezi
Szintén jellemző, hogy gyorsan von le elhamarkodott következtetéseket, és nem bízik másokban, mindig a legrosszabbat feltételezi róluk. Ennek következtében pedig nehezen alakít ki szorosabb kapcsolatokat. A szakértő szerint ez legfőképpen a szülő manipulatív viselkedése miatt van. Mivel tőle ezt szokta meg, a környezetétől is hasonlóra számít, így távolságtartó és kétkedő lesz, fél attól, hogy át akarják verni, vagy befolyásolni.

Túl sokat vállal
A toxikus családtagok gyakran kritizálják gyermeküket, sosem tartják elég jónak azt, amit tesz, vagy éppen őt magát. Richard Brouillette pszichoterapeuta szerint ezért a kicsi úgy érzi, sosem felel meg az elvárásoknak, ez pedig felnőttkorban sem múlik el. Kevésre tartja magát, elégtelennek a teljesítményét, és ezt azzal akarja kompenzálni, hogy túlvállalja magát. Sosem mond nemet egy-egy plusz feladatra, sőt, gyakran önként jelentkezik rájuk, hogy bizonyítson.

Fél az új kihívásoktól
Mivel úgy tartja, semmihez sem elég jó, retteg a nagyobb, új kihívásoktól, mint amilyen például a munkahelyváltás. Ebben az is közrejátszik, hogy a mérgező szülők túl szorosan fogták, illetve nem hagyták kibontakozni, önállósodni, így fél az ismeretlentől, és nem elég független. Szintén előfordul, hogy az ambíciók gondolata bűntudatot ébreszt benne, és megragad az életben, nem tud tovább fejlődni annak ellenére, hogy ennek semmilyen képességbeli akadálya nem lenne.

A lazítás káros módjai
Richard Brouillette azt is hozzátette, hogy a mérgező családban felnőtt gyerekek gyakran választják a lazítás káros módjait. Ez számos dolgot takarhat, de ide tartozik például a féktelen bulizás, a túlzott alkoholfogyasztás, és akármilyen meglepő, a túl sok alvás vagy netezés is. Részben azért tesznek így, mert figyelemre vágynak, részben pedig azért, mert úgy érzik, így tudnak igazán kikapcsolódni.
(femina.hu)