Szegényeket hívott meg vacsorára az új bíboros, váratlan vendég is érkezett

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. július 01. vasárnap

Június 29-én, péntek este, bíborossá való kinevezése alkalmából a pápa „szegények felé meghosszabbított karja”, a lengyel Konrad Krajewski 280 szegénnyel, hajléktalannal vacsorázott együtt. Meglepetésvendég is érkezett: Ferenc pápa, aki két órát töltött el társaságukban.

Június 28-án délután a Szentatya ünnepélyes szertartás keretében tizennégy új bíborost nevezett ki a Szent Péter-bazilikában, köztük volt Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás is, aki úgy véli: „ez a bíbor a szegényeké és az önkéntes segítőiké, nekem semmi érdemem nincsen”.

Ferenc pápa érkezése meglepetés volt mindenki számára, az újonnan kinevezett bíboros sem tudott róla. A vatikáni alkalmazottak által használt étkezőben látták vendégül a szegényeket, az utolsó asztalnál volt egy szabad hely, oda ült le a pápa. „Corrado, a szegények miatt jöttem, nem miattad” – mosolygott a bíborosra, aki azt szeretné, hogy továbbra is csak don Corradónak szólítsák, még ha bíbort visel is. Ferenc pápa két órát időzött a vendégekkel, meghallgatta szenvedéssel és reménnyel teli történeteiket.

Körülbelül nyolcvan önkéntes szolgált az asztaloknál, az alamizsnahivatal dolgozói, a Sant’Egidio közösség tagjai, az új bíboros családtagjai és barátai. A pápa Carlo Santoro, a Sant’Egidio közösség tagja asztalánál kapott helyett, aki a vatikáni sajtószolgálatnak elmondta: „Mindannyian azt hittük, csak üdvözölni akarja a társaságot és vacsora közben elmegy. Ehelyett Konrad atya egyszer csak odajött hozzám és azt mondta, készítsek egy helyet magam mellett a pápának, aki mindenkit nagy szeretettel üdvözölt. Az asztalunknál a humanitárius folyosóinkon keresztül érkezett szíriai menekültek is ültek, az egyikük Leszboszról jött a pápával. Meglehetősen váratlan módon ismét a pápa mellett találta magát, elmesélte neki, hogy már integrálódott, dolgozik.”
Egy másik menekült elmesélte, hogy 11 hónapos, veszélyes utazás után érkezett Olaszországba. Egy szenegáli muszlim férfi elmondta, hogy már harmadszor eszik együtt pápával: ebédelt már II. János Pállal és Benedekkel is. Ferenc pápa viccesen megjegyezte, hogy akkor ő a pápákat gyűjti.

Carlo Santoro elmesélte, hogy a pápa a hajléktalanokkal is beszélgetett. Az asztalánál olyanok ültek, akik a Szent Péter téren alszanak, vagyis a pápa „szomszédai” – és a Szentatya nagy szeretettel fordult feléjük. Elmesélték neki, hogy a Sant’Egidio közösség és Konrad atya együttműködnek abban is, hogy méltóképpen temessék el a meghalt hajléktalan barátaikat.

Ferenc pápa megáldott egy szíriai kislányt, aki néhány hónappal ezelőtt Rómában született menekült családban. Nagyon sok gyerek volt a vacsorán, játszottak, vidám légkör alakult ki körülöttük. A Szentatya megjegyezte, nagyon megrendíti, ami Texasban történik az édesanyjuktól elszakított menekült gyerekekkel.

Volt fogvatartottakkal is beszélgetett a pápa, aki gyakran azonosítja magát a szegény és a fogvatartott emberekkel: „Miért nem én?” – tette fel ismét a kérdést. Meséltek neki egy alkoholista hajléktalan barátjukról, és ő hangsúlyozta: „Az alkohol problémája mindenkit elérhet, egy olyan rosszról van szó, ami magával ragad, ami nem enged szabadulni, egy olyan rosszról, amiből csak mások segítségével vagy képes kijönni. Nekünk, úgy is, mint Egyháznak, az a dolgunk, hogy segítsük az embereket kiszabadulni nehéz helyzetekből, velük együtt tegyük meg ezt az utat.”

Nagyon meglepte a pápát, amikor arról meséltek neki, hogy a hajléktalanok segítenek más hajléktalanoknak. Amikor nagyon hideg volt, sokan segítettek a takarók kiosztásában: ha másoknak segít az ember, visszanyeri méltóságát.

Forrás: Vatican News; Vatican Insider

Fotó: Vatican Insider; Roberto Stella/Facebook

Magyar Kurír
(tzs)