Nagyon sokat isznak a magyarok...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. június 05. kedd

...különösen a férfiak. Több mint havi egy liter tiszta szesz jut minden 15 évesnél idősebb honfitársunkra, amivel a világrangsorban a nyolcadik helyen állunk a WHO szerint. A minket éppen megelőző, főként kelet-európai, országok egyébként pusztán a világ lakosságának a 3 százalékát teszik ki, vagyis bárhogyan is nézzük, nagyon elöl vagyunk italozásban.

Az alábbiakban a WHO legutóbbi globális kutatása alapján tekintjük át a magyarok alkoholhoz való viszonyát.
Kelet-Európa abszolút a csúcson van alkoholizálásban, ugyanis itt szinte mindenki a világrangsor legfelső szegletében találja magát. Ebben pedig sajnos Magyarország is teljesen a keleti mintát követi, és igen előkelő, nyolcadik hellyel bír. Ráadásul az oroszokat és ukránokat leszámítva szinte kizárólag kisméretű országok vannak ezen a toplistán, és többségük nem is előz meg minket annyira.
Ők vannak előttünk a WHO legutóbbi (2014-es) globális felmérése szerint:
Fehéroroszország
Moldova
Litvánia
Oroszország
Románia
Ukrajna
Andorra
Ha kiszámoljuk, hogy ez a toplista a világ lakosságának hány százalékát teszi ki, akkor arra jutunk, hogy a magyarok a legfelső 3 százalékban vannak az italfogyasztást tekintve. Noha ez az átfogó felmérés nem a legfrissebb, érdemi előrelépést a kevesebb országra kiterjedő kutatások sem mutattak még ki.
Annyit azért hozzá kell tenni, hogy az elmúlt két évtizedben csökkenő tendencia látszik a magyarok alkoholfogyasztásában, de még így is megelőzzük a szlovákokat és a cseheket a magunk több mint évi 13 liternyi tiszta szeszével.
Az alkoholfogyasztás nemzetközi mérése egyébként nem annyira egyszerű, mint gondolnánk, ezért a különböző szervezetek értékei és rangsorai sokszor eltérnek. Ennek az áll a hátterében, hogy nem mindenki veszi hozzá a számokhoz a nem hivatalos fogyasztásról szóló becsléseket, illetve kissé más alkoholtartalmat titulálnak a söröknek meg a boroknak. A siralmas kelet-európai összképen ugyanakkor semmi nem változtat.

A férfiakkal van a baj
A magyarok előkelő helyezését döntően a férfiak vívták ki, ők ugyanis átlagosan több mint kétszer annyit isznak, mint a nők. A WHO szerint közel két liter tiszta alkoholt gurítanak le havonta, míg a nők kevesebb mint egyet. Sőt, az igazán kemény ivászat rájuk négyszer jellemzőbb, és pusztán harmadannyian vannak köztük olyanok, akik nem nyúlnak alkoholhoz.
Bár a férfiak a nagyobb tömegüknél fogva jobban bírják az alkoholt, ez a mennyiségű ital már egyértelműen legyőzi őket is a statisztikák szerint. A WHO úgy találta, hogy a férfiak 31 százaléka küzd alkoholproblémákkal, szemben a nők 6 százalékával. Így aztán nem túl meglepő, hogy májzsugorodás miatt több mint háromszor annyian halnak meg férfiak, mint nők.
Nemrég írtunk róla, hogy a szintén kiemelkedő alkholofogyasztással bíró skótok mára megelégelték a helyezésüket és úgy döntöttek, hogy minimumárat szabnak ki az italok alkoholtartalmára 2018 májusától. Így aztán a náluk tipikusan olcsó, erős italok jelentősen megdrágultak, ami a reményeik szerint sokakat kijózanít. Ha sikerrel járnak, az például szolgálhat a magyarok számára is.
(portfolio.hu)