Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait hazánkkal

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 01. szombat

Megszakítja Magyarországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatait Örményország - közölte az ország elnöke. A durva diplomáciai lépésre annak az azeri baltás gyilkosnak a kiadatása miatt szánták el magukat, aki egy örmény katona megölése miatt kapott életfogytiglant Budapesten, de most elengedték. Az örmény elnök közölte: népe ezt nem bocsátja meg a magyaroknak. A jereváni konzulátusról tüntetők tépték le a magyar zászlót, az örmény elnök Orbán Viktort, az igazságügyi miniszter Navracsics Tibort hibáztatja.

Örményország péntektől megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal - közölte Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban. A kapcsolatok megszakításáról azután döntöttek, hogy Magyarország kiadott az Örményországgal szomszédos Azerbajdzsánnak egy Budapesten életfogytiglanra ítélt azeri gyilkost, aki korábban baltával ölt meg egy örmény katonát Magyarországon.

A kiadott gyilkost az azeri elnök kegyelemmel szabadlábra helyezte. Azerbajdzsán és Örményország kapcsolata rendkívül feszült, és úgy tűnik, a kiadatással Magyarország is belekeveredett ebbe a konfliktusba. 

"Hivatalosan bejelentem, hogy mától megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat és minden hivatalos viszonyt Magyarországgal" - jelentette be az örmény elnök a kaukázusi országban akkreditált ENSZ-tagállamok nagykövetei előtt. "Sem én, sem Örményország nem fogadja ezt el. Az örmény nép ezt nem bocsátja meg" - fogalmazott Szerzs Szargszján.

Az örmény elnök összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsát is. A jereváni elnöki hivatal honlapján közzétett sajtóközlemény szerint Szargszján a tanácskozáson egyebek között arról beszélt, hogy "a magyar hatóságok nagy hibát követtek el. Valójában üzletet kötöttek az azeri hatóságokkal." Szargszján azeri forrásokra hivatkozva arról beszélt, hogy "titkos tárgyalások folytak csaknem egy éve", s az ügyet végül Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalos bakui látogatásakor oldották meg.

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása nagyon súlyos politikai figyelmeztetés - mondta Valki László nemzetközi jogász péntek este az MTI-nek. Valki szerint a lépés eltúlzott, aránytalan reakció, ám önmagában nem jogellenes: a diplomáciai kapcsolatok fenntartása nem kötelező, azt bármelyik fél bármikor megszüntetheti. A szakértő szerint ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatokban nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy egy ország a másikkal megszakítja kapcsolatait. Akkor fordul ez elő, amikor az egyik állam úgy érzi, hogy vele szemben a másik állam nagyon súlyos jogsértést, vagy politikailag nagyon ellenséges cselekedetet hajtott végre: a diplomáciai kapcsolatok megszakítása már csak a végső lépés szokott lenni egy két állam közötti konfliktusban. A diplomáciai szakítás ugyanakkor még nem jelent teljes elszigetelődést, Valki szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok folytatódhatnak, hacsak Örményország nem tesz további lépéseket.
Az Armenpress hírügynökség szerint pénteken tüntetők paradicsommal dobálták meg a magyar konzulátus épületét Jerevánban, és letépték róla a magyar zászlót is. Örményország Köztársasági Pártjának (HHK) hívei így akartak tiltakozni a baltás gyilkos kiadatása ellen - írja a hírügynökség, amely szerint a megmozdulás résztvevői elégették Safarov fényképét is.

Karen Avagjan, a Köztársasági Ifjúsági Szervezet elnöke a hírügynökségnek azt mondta, azért jöttek, hogy kinyilvánítsák tiltakozásukat és felháborodásukat. A megmozdulás nem volt előre tervezett, ez volt az első válasz a történtekre. "Ez úton szeretnénk ráirányítani a nemzetközi közvélemény figyelmét erre az elfogadhatatlan esetre" - tette hozzá.

A diplomáciai konfliktust okozó Ramil Sahib Safarov 2004-ben ölt meg baltával egy örmény katonát Budapesten, amikor a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon vett részt egy nyelvtanfolyamon. Áldozatát alvás közben verte agyon egy baltával a nemzetvédelmi egyetem kollégiumában, tettéért Magyarországon jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken jelentette be, hogy a gyilkosság óta magyar börtönben ülő férfi Azerbajdzsánban folytatja büntetésének letöltését. Budapest egy nemzetközi egyezmény alapján adta ki a férfit, mert a kiadatás minden jogi feltétele teljesült. Bár az azeri hatóságok azt ígérték, hogy a kiadott gyilkos továbbra is börtönben ül majd, Ilham Aliyev azeri államfő elnöki kegyelemben részesítette, így azonnal szabad lábra helyezték.  A férfi pénteken már egy nagy koszorúzási ünnepségen is részt vett Bakuban.

Ez hatalmas felháborodást keltett Örményországban. Azerbajdzsán és nyugati szomszédja között az utóbbi időben ismét egyre feszültebb a viszony a két ország között fekvő, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt, az idei határvillongásokban több katona is életét vesztette már. Az örmény kormány a mostani kiadatás miatt pedig valószínűleg úgy érzi, hogy Magyarország az azeriak cinkosa lett a feszült konfliktusban (a két ország ellentétéről itt olvashat részleteket).

Hrair Tovnaszján örmény igazságügyi miniszter pénteken levelet írt Navracsics Tibor magyar közigazgatási ás igazságügyi miniszternek, amelyben mélységes felháborodásáról és csalódottságáról beszélt. Az örmény miniszter többek között azt írta, hogy Navracsics Tibornak tudnia kellett, mi történik Ramil Sahib Safarovval a kiadatása után. A levelet a newsarmenia.ru örmény hírportál szó szerint ismertette pénteken.

A Navracsics Tibornak írt levelében az örmény politikus kétségbe vonta Navracsics Tibor őszinteségét, mivel szerinte a magyar miniszter nek tudnia kellett, hogy olyan országnak ad ki egy "etnikai gyűlöletből elkövetett gyilkosságért" elítélt embert, ahol az illetőt hősként tisztelik. Tovnaszján szerint Navracsics Tibornak biztosítékokat kellett kapnia az azeri féltől arra, hogy az elítélt Azerbajdzsánban folytatja büntetése letöltését, de a magyar miniszternek tudatában kellett lennie, hogy e biztosítékok nem hitelt érdemlőek.

A férfi kiadatásánál Magyarország nem követett el nemzetközi jogsértést - közölte az MTI-vel Lattmann Tamás nemzetközi jogász pénteken. Lattmann szerint ugyanakkor valóban "lehetett tudni, lehetett számítani rá, hogy ez lesz a dologból, tekintettel arra, amilyen politikai vihart kavart az ügy Azerbajdzsánban a bűncselekmény elkövetésekor".

Csütörtökön egy örmény politikus azt állította, hogy a baltás gyilkos szabadon bocsátása mögött az állhat, hogy a magyar kormány 2-3 milliárd dollárnyi állampapírt szándékozik eladni Azerbajdzsánnak. A politikus egyenesen azt állította, hogy "Azerbajdzsán megvásárolta Magyarországtól a budapesti baltás gyilkost".

Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken berendelte az országában akkreditált ENSZ-tagállamok nagyköveteit is, és nemzetközi fellépést követelt a magyar lépés miatt.  Eduard Sarmazanov örmény parlamenti alelnök pedig nyíltan kikelt Magyarország ellen: "Az, hogy a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak a bűnöző Ramil Safarovot, minimum értetlenséget és felháborodást kelt, mert világos volt, hogy mi vár Azerbajdzsánban erre a gyilkosra". A politikus hozzátette: a gyilkosnak adott kegyelem "újabb bizonyítéka annak, hogy Azerbajdzsánban állami szinten érvényesül az örmények iránti gyűlölet és a fasizmus politikája".

Az Armenpress hírügynökség a Reutersre hivatkozva azt is írta internetes oldalán, hogy Magyarország az év eleje óta folytatott tárgyalásokat Bakuval, akárcsak Ankarával azért, hogy pénzügyi támogatást kapjon, és megoldja a pénzügyi válság következményeit. Az Armenpress értesülései szerint Novruz Mammedov, az azeri államfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója korábban elismerte, hogy Ilham Aliyev azeri elnök felügyelete alatt közel egy éve titkos tárgyalás és levelezés folyt többek között a magyar igazságügyi szervekkel Safarov kiadatásáról.

A Novosztyi Armenyii örmény hírügynökség beszámolója szerint az örmény államfő árulással vádolta meg Magyarországot. Szerzs Szargszján az ENSZ-tagállamok nagykövetei arról beszélt, hogy Gurgen Markarjánt örmény volta miatt gyilkolta meg 2004-ben Budapesten azeri katonatársa. "Akkor mind az Európai Unió, mint a NATO arra szólított fel bennünket, hogy ne politizáljuk át ezt az ügyet, és bízzunk ennek a fontos blokknak az igazságszolgáltatásában" - mondta az örmény államfő.

(MTI)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés