700 egészségügyi dolgozó kér kegyelmet Geréb Ágnesnek

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. május 02. szerda

Áder Jánostól - a ma várhatóan megválasztott köztársasági elnöktől - kéri  Geréb Ágnes szülésznő kegyelmi kérelmének támogatását hétszáz magyar orvos és egészségügyi dolgozó.

A több száz orvos, köztük szülész-nőgyógyászok és gyermekorvosok arra kérik a leendő államfőt, hogy adjon helyt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, szülésznő, bába és pszichológus korábban benyújtott kegyelmi kérelmének. Levelükben, amelyet hamarosan eljuttatnak a leendő köztársasági elnöknek, azt írják, hogy Geréb Ágnes kezei között nem halt meg olyan gyermek, aki kórházban kétséget kizáróan megmenthető lett volna.

A szakemberek kiemelik, hogy Geréb Ágnes munkássága jelentős léptékű változásokat hozott a hazai szülészeti ellátásban. Nevéhez fűződik az apás szülések meghonosítása és ő indította el a ma már szinte minden fejlett országban elterjedt otthonszülést.

A levelet aláírók felhívják arra is a figyelmet, hogy Geréb Ágnes tevékenységét a büntetőeljárásban csak magyarországi kórházi szülészetben jártas szakértői vélemények alapján vizsgálták és ítélték meg, a hazai kórházi gyakorlat azonban sok tekintetben nem felel meg az orvostudomány jelenlegi eredményeinek. Az otthonszülésben járatos hazai és külföldi szakértők véleményét azonban nem vették figyelembe.

(MTI)

You have no rights to post comments