Először egy magyar ment át kenuval az óceánon - Rakonczay él és kikötött Antiguán

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. március 26. hétfő

Kikötött Antigua szigetén Rakonczay Gábor, aki kenuval szelte át az Atlanti-óceánt – írta a Szólóvitorlázás Facebook-oldalra hivatkozva a hvg.hu. A hírt Rakonczay Gábor felesége közölte. Fa Nándor, a hajó tervezője szerint Rakonczay teljesítménye komoly rekord. A kenussal, aki a világon elsőként egyedül kenuval átkelt az óceánon, több mint egy hónapja nem lehetett kapcsolatot teremteni. Rakonczay Viktória a hét végén azt mondta, túl van a nehezén, az április 10-i megérkezésre koncentrál. Nem merte megvenni a repülőjegyet, mert a munkájára kell koncentrálnia.

A kenus az egész utat a tervezett nyolcvan nap helyett hatvan alatt teljesítette, felesége a TV2 Tények című reggeli műsorának így nyilatkozott. „Magyar idő szerint éjfélkor hívott fel Gábor, miután kikötött. Ő az első a világon, aki egy kenuval átszelte az óceánt, külön extra, hogy ilyen rövid időn belül. Végig tudtam, hogy minden rendben lesz, hogy el tudja érni a partot." Rakonczay Viktória az Indexnek elmondta, férje jól van, jó kedve volt, hosszasan beszéltek telefonon. A tervek szerint kedden utazik férje után, és a héten hazatérnek Magyarországra.

Azt is elmondta: azért szakadt meg a kapcsolat férjével, mert hajója február elején felborult. A tőkesúly felfelé állt, és a szellőzőnyíláson folyt be a víz a kenuba. „Gábor kinyitotta a kabinablakot, de aztán ömlött be a víz, és a hajó nagyjából tíz centire állt ki a vízből, fejjel lefelé. Majdnem elsüllyedt, megpróbálta kibillenteni a súlyt, de egyedül nem ment, egy nagy hullám segített neki. Ezután két napig folyamatosan evezett, hogy irányban tartsa a kenut."

A Vitéz elnevezésű kenut Fa Nándor tervezte, a Földet háromszor is körbevitorlázó hajós Rakonczayéknak adta. Fa átnézte az 1991-ben tervezett, majd 1995-ben megépített kenu terveit és mindent újraszámolt. „Ez egy szendvicsszerkezetű hajó. Ugyanabból az anyagból és technológiával készült, mint sok más óceáni versenyhajó, például az én 60 lábas vitorláshajóm, ami azóta is versenyez."

Rakonczay felbukkanásának hírére Fa az Indexnek azt mondta, nem lepi meg, hogy a kenus kikötött, csak az, hogy ennyi idő alatt teljesítette a távot. „Ez komoly rekord. Két napig vagy egy hónapig, mindegy, meddig, a lényeg, hogy nem tudtuk, mi van vele.". A Vitéz volt az első tőkesúlyos kenu. „Olyan körülmények között, ahol egy ilyen hajó fel tud borulni, ott vissza is billen egy következő hullámnál. Ez történt Gáborral is, ahogy az első hírekből hallom, de biztosat csak akkor tudok mondani, ha beszéltem vele." Fa elmondta, a hajó kicsit alul volt szerelve, de mivel az időjárási körülmények végig jók voltak, az volt a várható, hogy a kenus halad, aztán majd kiköt.

Rakonczay Gábor célja az volt, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon: 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett húsz nap helyett tizenhat alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra. A túra második szakaszában Rakonczay 5200 kilométert akart megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezett volna célba.

Utolsó sikeres bejelentkezésekor, február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így a kenusról nem lehetett tudni semmit, a keresésére induló Szeremley Huba sem járt sikerrel.

A tervek szerint felesége kedden utazik Rakonczay Gábor után, és a héten hazatérnek Magyarországra.

(MTI)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés