KSH statisztika az élelmiszerek drágulásáról

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2020. július 10. péntek

Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek átlagosan 7,8 százalékkal drágultak, ezen belül a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,7 százalékkal drágultak, ezen belül a dohányáruk 11,1 százalékkal – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójában.
Ha tételenként nézzük az árak változását, akkor a friss hazai gyümölcsök és a déligyümölcsök ára 40 százalékkal emelkedett egy év alatt. A párizsi felvágott és a kolbász 21 százalékkal, a sertéshús 17 százalékkal, a sertészsiradék, a szalonna és a cukor 14-14 százalékkal lett drágább. A hús- és halkészítmények, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategória átlagosan 13-13 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász, sonka 11 százalékkal, míg a húskonzerv 10 százalékkal került többe.
Ezzel szemben a burgonya ára külön nézve 5,8 százalékkal csökkent. Az édesipari lisztesáru pedig 2,4 százalékkal lett olcsóbb. A bolti kávé és a margarin ár fél-fél százalékkal mérséklődött. A dió, a mák és a mogyoró együttesen számolt átlagára 0,2 százalékkal, míg a vajé és a vajkrémé 0,1 százalékkal csúszott lejjebb. A gyümölcs- és zöldséglé, illetve a száraztészta KSH által számított átlagos ár nem változott az elmúlt egy évben.
(agroforum.hu)

You have no rights to post comments