Fegyveres rendőrök zavarták meg a szentmisét

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2020. április 27. hétfő

Egy párizsi templomban éppen istentiszteletet tartottak múlt vasárnap, amikor belépett három fegyveres rendőr és megpróbálta leállítani a szertartást.

Igencsak meglepődtek a Párizs 8. kerületében lévő Saint-André-de-l’Europe templomban, amikor szentmise közben egyszer csak belépett az épületbe három rendőr fegyverrel az oldalán. Philippe de Maistre atya elmondása alapján összesen heten voltak a templomban, egy diakónus, az orgonista, a kántor, az egyházközség három tagja és ő maga – írja az Aleteia.
Az atya felháborodva mesélt a történtekről, amit már csak azért sem tud mire vélni, mivel a törvények szerint a templomban a rendőrhatóság nem más, mint a plébános, ennek értelmében pedig még a rendőrök is csak az ő engedélyével léphetnek be a templomba, ez alól az egyetlen kivétel a tűzoltóság.
A plébános úgy döntött, hogy folytatja a misét, de a rendőrök felszólították, hogy fejezze be és pénzbírsággal fenyegették meg. Végül megzavarva a szertartást a rendőrök tizenöt perc elteltével elmentek, de előtte még távozásra szólították fel a három ottlévő egyházközségi tagot.
Philippe de Maistre atya bement a rendőrőrsre, hogy tisztázza a történteket. Kiderült, hogy a templom mellett lakó egyik szomszéd telefonált be a rendőrségre azzal a bejelentéssel, hogy titokban misét tartanak a templomban. A plébános elmondta, hogy zártkörű szertartásról volt szó, még a templom ajtaját is bezárták, hogy a hívek ne menjenek be.
Az atyát végül nem bírságolták meg, Michel Aupetit párizsi érsek a Radio Notre-Dame-nak adott interjújában azonban elítélte a rendőri intézkedést, mivel a rendőrök fegyverrel be sem mehettek volna a templomba.
Forrás: Aleteia, Valeurs actuelles, La Croix

You have no rights to post comments