9 egyszerű módszer, amelyekkel a gyermeked példaképe lehetsz

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 06. péntek

Minden szülő álma egy felelősségteljes, tisztelettudó, türelmes és szorgalmas csemete. Ám a gyermekek felnéznek a szüleikre, így ha nem mutatsz nekik jó példát, ne is várj túl sok jót! Íme, itt van 9 egyszerű módszer, melyekkel a gyermeked példaképévé válhatsz a hétköznapokban. 

1. Tartsd nyitva az ajtót mások előtt nyilvános helyeken!

Legyen szó akár boltról, könyvtárról vagy étteremről, ha nyitva tartod az ajtót mások előtt, az egy olyan gesztus, amelyből a gyermeked megtanulhatja, hogy legyen tisztelettel és felelősséggel embertársai iránt.

2. Gondozzatok kisállatot vagy növényt együtt!

Vegyél egy házi kedvencet, vagy ha nem vágysz nagy felelősségre, akkor válassz szobanövényt a kisállat helyett.
 Gondozzátok együtt az állatkát vagy a kiválasztott növényt! Ezzel megmutathatod, hogy az élőlényekkel való foglalkozás mennyire hálás és gyümölcsöző feladat. Ráadásul, ezzel azt is megtaníthatod gyermekednek, hogy milyen fontos a szeretet kimutatása.

3. Olvass!

Lefekvés előtt tudasd a gyermekeddel, hogy olvasol egy könyvet, vagy válassz egy intelligens célközönségnek szóló magazint. Az olvasás előnyei végtelenek. Ha a gyermek megtanulja értékelni a szavakat, sokkal jobb ember lehet belőle a későbbiekben. Mindehhez az is nagyban hozzájárul, ha gyermekkorában megfelelő figyelmet fordítasz arra, hogy mesélj neki.

4. Mókázzatok egy kicsit!

Magyarázd el gyermekednek, hogy az teljesen normális, ha a kinti játék közben összekoszolja a ruháját. Mutasd meg azt is, hogy a hó akkor igazán élvezetes, amikor benne játszhatunk. Ezzel a tudtára hozhatod, hogy a spontán viselkedés összekötve a kikapcsolódással teljesen normális, és olykor szükséges is. Ám a veszély elkerülése érdekében, mielőtt belefogtok a mókázásba, mindig tudasd vele, hogy hol a határ!

5. Tarts baráti összejöveteleket!

Hívd át olykor vacsorára, ebédre néhány olyan barátodat, akiknek hasonló korú gyermekük van, mint neked. Így te és a csemetéd is jól szórakozhattok a saját korosztályotokhoz tartozó emberekkel. Ráadásul, ezzel megmutathatod, milyen értékesek is a támogató barátok, és milyen fontosak a személyes találkozások, amelyek segítik a kicsi szocializációját. Ez az egyik legfontosabb lecke, amit a gyermekednek meg kell tanulnia ahhoz, hogy zökkenőmentesen be tudjon illeszkedni a társadalomba.

6. Maradj fitt!

Kezdjetek neki az edzésnek együtt! Mutasd meg gyermekednek, hogy a testmozgás hihetetlenül fontos és jó móka! Tervezzetek rendszeresen sporttevékenységeket! Válassz, illetve találj ki olyan eseményeket, amelyek nem terhelik meg a kicsi szervezetét, sőt egyenesen szórakozásnak éli meg az együtt töltött időt. Ezzel megtaníthatod a csemetédnek, hogy a mindennapi élet fontos része a mozgás.

7. Légy okos vásárló!

Vezesd rá a gyermeket arra, hogy egy olcsóbb farmer is lehet ugyanolyan jó, mint egy drágább, csak mérlegelni kell, és észrevenni a lehetőségeket. A költségvetés fontos, a pénzzel bölcsen kell bánni! Hasznos, ha már kisiskolás korában megtanulja, hogy ne legyen követelőző és anyagias.

8. Viccelődj!

A jó humorérzék nagyon fontos. Tudasd gyermekeddel, hogy a szarkasztikus és okoskodó megjegyzések nem elfogadottak, de egy kis humor, móka és kacagás színt visz a hétköznapok szürkületébe.

9. Légy tisztelettudó az idősebbekkel!

Amikor például a párod szülei jönnek látogatóba, légy udvarias velük! Kínáld őket hellyel, és beszélj velük tisztelettudóan! Ezzel a példával megmutathatod, hogy milyen döntő fontosságú is az idősek tisztelete.
(csaladinet.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés