Elszabaduló őrület

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. április 09. szerda

A dél-koreai médiaértesülések szerint újabb brutális kivégzésre került sor Észak-Koreában: lángszóróval végeztek ki több kormánytisztviselőt, akiket azzal vádoltak meg, hogy lojálisak a korábban tisztogatás áldozatául esett Csang Szong-Thekhez. Tavaly zenészeket géppuskáztatott le a rezsim, 2012-ben pedig aknavetővel "semmisítettek meg" egy tivornyázó helyettes minisztert.

Nem kevesebb, mint 11 Csang Szong-Thekkel szoros kapcsolatban álló vezető pártképviselőt végeztek ki, vagy küldtek politikai fogolytáborba a napokban. Csang decemberben esett politikai tisztogatás áldozatául. Az észak-koreai diktátor nagybátyját korrupcióval vádolták meg és azt állították, hogy alá akarta aknázni az Észak Koreai Munkáspárt tevékenységét. A rezsim bezárta a korábban Csang által vezetett minisztériumot.

Most újabb kivégzésre került sor Csang ügyében: O Szanghont érte el a rezsim bosszúja. A Közbiztonsági Minisztérium miniszterhelyettesét „lángszóróval végezték ki” – számolt be az esetről a dél-koreai Csoszun Ilbo napilap. A lap szerint a politikust azért végezték ki, mert követte Csang utasításait, hogy a minisztériumot Csang üzleti ügyeit támogató "személyi biztonsági" részleggé alakítsák át.

Ugyan a jelentést még nem erősítették meg független forrásból, az biztos, hogy a korábbi kivégzések alapján elmondható: a rezsim vezetése nagyon találékony abban, miként szabaduljon meg kegyvesztettjeitől.

Például: ahogy arról korábban beszámoltunk, 2012-ben súlyos büntetést kapott Kim Csol, az észak-korai hadsereg helyettes minisztere is - őt aknavetővel végezték ki. A politikus bűne az lehetett, hogy nem tisztelte eléggé Kim Dzsong Ilt, akinek a halálát követő hivatalos gyász ideje alatt az italhoz nyúlt és "tivornyázott." Kim Dzsong Un a dél-koreai média értesülései szerint azt a parancsot adta, hogy "egy szőrszál se maradjon belőle". Az észak-koreai hatóságok ezt szó szerint végrehajtották: a helyettes minisztert egy lőtérre terelték, ahol tüzérségi tűzzel - aknavetővel -  végeztek vele.

2013 augusztusában pedig több tucat ismert előadóművészt - beleértve Kim Dzsong Un volt szeretőjét is - végezték ki. „Géppuskatűzzel végezték ki az Unhasu Kórus, a Wangjaesan és a Moranbong Együttes tagjait, a hozzátartozók pedig végignézték az ítélet végrehajtását” – közölte kínai forrásra hivatkozva a dél-koreai Chosun Ilbo napilap. A kivégzést követően a zenészek hozzátartozóit börtönlágerekbe vitték. A zenészeket azzal vádolták, hogy magukról készített pornográf videókkal kereskedtek - számolt be a kínai forrás, amely azonban hozzátette: több zenésznél Bibliát találtak, valamint politikai disszidensként tartották számon őket.

 

A tisztogatások folytatódásával Szöulban amiatt aggódnak, hogy Phenjan pozíciója instabillá válik, és Észak-Korea ismét provokációkkal, katonai provokációkkal próbálja majd megerősíteni helyzetét. A dél-koreai hadsereg ezzel párhuzamosan országos készültségbe lépett, miután a hétvégén már a harmadik felderítő északi drónt fogták el a déli hatóságok. A pilóta nélküli légi eszközt a szigorúan őrzött északi határtól közel 130 kilométer távolságra fedezték fel.

(atv.hu / The Telegraph)

You have no rights to post comments