A sokadik világvége is elmaradt....

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. december 23. vasárnap

December 21-ével a maja naptárkészítők is csatlakoztak a bukott világvége-jövendölők népes táborához. Ismert jövendőmondók, mint Nostradamus, ezoterikus látnokok, mint Helena Blavatsky és keresztény kultuszalapítók, mint a jehovista mozgalom atyja, Charles Taze Russel vagy az adventisták előfutára, William Miller egyaránt elbuktak: az általuk kitűzött - és a kudarcok után többször korrigált - időpontok egyikében sem ért véget a világ, és nem jött el az apokalipszis. A végítélet naptárkészítői az elmúlt kétezer évben legalább 183 pontos időpontot tűztek ki, mindhiába. A kudarcoknak számtalan áldozata volt, a hamis jövendölések miatt tömegek adták el mindenüket, vagy lettek öngyilkosok.

Egy példa: 100 millió dollárt költött Harold Camping keresztény rádiós műsorvezető és önjelölt végítélet-próféta 2011-ben arra, hogy figyelmeztesse a világot: május 21-én megtörténik az apokalipszis. „Ezen a szombati napon este 6 órakor 200 millió igaz hívőt egy hatalmas tűzgömb elragad a mennybe, majd ezt követően azonnal a földi civilizációt elpusztítja egy hatalmas földrengéssorozat.” Camping persze nem a saját pénzét áldozta a világméretű óriásplakát- és médiakampányra. A pénzt azok a szerencsétlen, becsapott emberek adták össze, akik Camping víziója miatt mindenüket feladták, és táblával a nyakukban járták a nagyvárosok utcáit. Kaliforniai rádiós műsora, a Family Radio presbiteriánus és baptista támogatással indult 1961-ben, de a férfi 1988-ban szakított mindkét felekezettel, mondván „minden egyház elszakadt az igazságtól”. Azt hirdette, hogy a hívőknek ki kell lépniük az összes felekezetből, mert csak akkor kerülhetik el a végítéletet, ha „egyénileg keresik az igazságot”. Természetesen ő maga jelentkezett független tanítónak, meglehetős sikerrel. 2011-ben már 150 rádióállomással rendelkezett az Egyesült Államokban. Amikor bonyolult naptárszámításokra hivatkozva bejelentette a világvégét, több ezer ember követte vakon az éteren át kapott utasításokat, hogy adják el mindenüket, és induljanak el figyelmeztetni a világot a közelgő pusztulásra.

Május 22-én, egy nappal a világvége után, Harold Camping műsorában szenvtelen hangon bejelentette, hogy az emberiség még kapott egy utolsó esélyt, így az ítélet csak 2011. október 21-én következik be. Még ekkor is voltak, akik hittek neki, sőt műsora az újabb kudarc ellenére is folytatódott, egészen idén tavaszig, amikor az idős rádiós agyvérzést kapott, és kénytelen volt visszavonulni.

Camping csupán egy az önjelölt próféták hosszú sorában, akik látomásaikra vagy önkényes számítgatásaikra hivatkozva meghirdették az apokalipszist. Az elmúlt két évezred történelmében eddig katolikus papok és szerzetesek és különböző protestáns irányzatok képviselői is bejelentettek hamis dátumokat.  A legutóbbi száz év pedig egyértelműen az ezoterikus jövendőmondóké és világvége-guruké volt...

(Morvay Péter, Hetek-cikk alapján)

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés