Orvos nélkül maradhat az ország?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. december 19. szerda

Újabb negatív rekordot hozhat a 2012-es év az orvosok elvándorlásában. Hiába végeznek évr?l-évre többen az orvosi egyetemeken, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy pótolja az országot folyamatosan növekv? számban elhagyó szakembereket....

Míg 2011-ben 1419 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat, idén már szeptember végéig 1135-en folyamodtak hatósági engedélyért. Ez azért aggasztó, mert az elvándorlás általában az év második felére erősödik, mivel sok orvos ekkorra szerzi meg a diplomáját, vagy tesz szakorvosi vizsgát. Így 2012-ben várhatóan újabb rekordot dönt majd a külföldre vándorló orvosok száma. Az Országos Egészségügyi Pénztár adatai azt mutatják, a papírokat kikérő orvosok nagy része valóban el is hagyja az országot.

Az újonnan képzett orvosok egészen 2008-ig még pótolni tudták az elvándorlókat, azóta viszont megfordult a trend, hiába emelkedik 2010 óta folyamatosan az orvosképzésben részt vevők száma. Az elvándorlók túlnyomó része, az idén igazolást kérők több mint 66 százaléka a 40 év alatti korosztályból kerül ki, miközben a Magyarországon jelenleg is praktizáló orvosok egynegyede már átlépte a nyugdíjkorhatárt, 42 százalékuk pedig tíz éven belül éri el a nyugdíjas kort. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint az egészségügyben dolgozó, mintegy 136 ezer alkalmazottnak körülbelül tíz százaléka van a nyugdíjkorhatár felett, ezen belül a 29 000 orvos közül 7 500 a nyugdíjas.

Az orvosok migrációjának üteme annak ellenére folyamatosan gyorsul, hogy augusztustól 10 és 65 ezer forinttal emelték az egészségügyi dolgozók bruttó alapbérét, amit januárig visszamenőleg, egy összegben meg is kaptak. Külön anyagi ösztönzőket próbáltak biztosítani a pályakezdőknek is: a bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet kereső orvosok bérét 66 ezer forinttal emelték. Ezekre az ösztönzőkre azért is volt szükség, mert a frissen végzettek közül sokan, ha itthon maradnak is, inkább gyógyszercégeknél vagy az államigazgatásban helyezkednek el, minthogy a rosszabbul fizető kórházi, rendelői állásokra jelentkezzenek.

(index)