A Magyar Katolikus Családegyesület Elnökségének állásfoglalása az abortusztabletta kapcsán

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. május 25. péntek

"Az elmúlt napokban az RU 486 jel? abortusz-tabletta kapcsán vita robbant ki. Mint ahogy azt több nemzetközi és hazai testület kimondja, az emberi élet, amely a fogantatás pillanatától kezd?dik, szent és sérthetetlen. Az Európai Unió Legfels?bb Bírósága 2011. okt. 18-i döntése elismerte az emberi embriók jogait, a magyar alkotmány is kimondja: „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.”(II. cikk.) A keresztény tanítás soha nem hagyott kétséget afel?l, hogy a megfogant emberi lény élete sérthetetlen. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az élethez való jogot az ember legelemibb jogának tekinti. Az abortusz pedig az emberi élet kioltása.

Azok, akik az "abortuszhoz való jog"-ról beszélnek, figyelmen kívül hagyják, hogy ez az ún. "jog" ellentétben áll az Európai Emberjogi Konvencióval, amelynek éppen az a célja, hogy védje az emberi méltóságot és az emberi jogokat. Az emberi méltóságnak azonban megkerülhetetlen sarokköve az élethez való jog, ez pedig megilleti a meg nem születettet is.

Az abortusz, bármilyen eszközzel hajtják is végre, egy emberi élet kioltása, de azok a gondok, amelyek oda vezettek, hogy erre a cselekményre sor került, nem oldódnak meg. Sem a műtét, sem a hormonháztartás megzavarása az RU 486 tablettával nem tudja a konfliktus- és krízishelyzet problémáit megoldani, sőt, legtöbbször az abortusz után a helyzet rosszabbodik. Ezért kívánatos volna a krízishelyzetbe került gyermeket váró nők számára olyan intézkedéseket hozni, amelyek bátorítják őket a gyermek melletti döntésre.

Budapest, 2012. máj. 24.

A Magyar Katolikus Családegyesület Elnöksége nevében
Bíró László püspök"

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés