Saját hibájukból rossz a keresztény civilek érdekérvényesítése az emberi jogi bíróságon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. május 16. szerda
A baloldali civil szervezetek már régen kihasználják a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága által nyújtott lehetőségeket, a keresztény szervezetek azonban még nem igazán döbbentek rá, mennyire fontos lenne bekapcsolódniuk ebbe a munkába.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán minden kihirdetett ítélet után tizenkét hétig fellebbezhetnek a  kormányok és a nem kormányzati szervezetek (NGO), vagyis az úgynevezett harmadik felek.

Az ilyen szervezeteknek annyira fontos szerepe van a döntések meghozatalában, hogy a bírák minden egyes döntés esetén megvizsgálják minden fél érvelését, beleértve a harmadik felekét is. Ezért nagyon fontos ezek részvétele a folyamatban. A baloldal már régen ráébredt ennek a jelentőségére. – hangsúlyozta a Vatikáni Rádiónak adott interjújában a kanadai Roger Kiska jogi tanácsadó, aki a bécsi székhelyű Alliance Defense Fund (Szövetségvédelmi Alapítvány) munkatársa. – Amikor megnézzük az elmúlt évtizedek nagyobb kihívást jelentő társadalmi eseteit, mint az abortusz vagy az egyneműek házasságának ügyét, azt látjuk, hogy a baloldal felsorakoztatott számos nem kormányzati szervezetet, hogy közbelépjenek.

 Az alapítvány célja az evangélium hirdetése a vallásszabadságnak, az élet szent mivoltának, a házasságnak és a család jogi védelmén keresztül.

A baloldallal ellentétben a katolikus és más keresztény szervezetek csak jóval később értették meg mindennek a jelentőségét – tette hozzá a kanadai jogász Például az iskolai keresztekről szóló európai vitát kirobbantó Lautsi kontra Olaszország ügyben nagy számos szervezet lépett fel az Európai Parlament katolikus tagjaival együtt Olaszország támogatása érdekében. 

Roger Kiska ugyanakkor figyelmeztetett: a keresztény szervezetek még mindig alig vannak jelen az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Véleménye szerint az ilyen az a baj, hogy az egyébként fantasztikus munkát végző szervezetek tartanak a pereskedésektől. Ez abból fakad, hogy félreértik a részvétel jogi feltételeit és azt hiszik, hogy mindez sokba kerül, vagy ha elvesztik a pert, büntetést kell fizetniük. 

Ez azonban nem így van – szögezte le a kanadai jogász. A harmadik feleknek ugyanis semmilyen esetben sem kell fizetniük a bíróságnak, ha elvesztik a pert, akkor sem. A jogi feltételek nagyon egyszerűek. Elég, ha olyan szervezetet képviselnek, amelynek tevékenységét érinti a bíróság által kezelt ügy. Az időkorlátok sem megszorítóak. A Bíróság általában egy tíz oldalas dokumentumot kér a nem kormányzati szervezettől, amely a perbe való bekapcsolódás okát magyarázza. Vannak olyan csoportok, mint az Alliance Defense Fund, amelyek a szervezetek számára össze is állítják ezeket a dokumentumokat. Tehát hihetetlenül fontos, hogy minél több vallási szervezet bekapcsolódjon az Emberi Jogok Európai Bírósága pereibe – mutatott rá Roger Kiska. 

Amikor az Emberi Jogok Európai Bírósága kihirdet egy ügyet, ezek a szervezetek 12 héten belül indítványt adhatnak be. Ebben leírják, hogy a szervezet miért tud jó definíciót adni a törvényről az ügy kapcsán, amellyel a bíróság éppen foglalkozik. E szervezetek jelentkezésének elfogadása vagy elutasítása a bíróság adott szekciójának elnökétől függ. Ilyen esetben a legjobb olyan csoportokhoz fordulni, mint az Alliance Defense Fund, amely folyamatosan ellenőrzi a kihirdetett ügyeket és segíti ezeket a nem kormányzati szervezeteket – tanácsolta Roger Kiska.

A kanadai Roger Kiska Pozsonyban él és az Alliance Defense Fund jogi tanácsadója Bécsben. Nemzetközi perek specialistája az európai jog terén. Korábban a Törvény és Igazságosság Európai Központjánál (ECLJ) dolgozott Strasbourgban mint jogi tanácsadó. További információkat találnak az Alliance Defense Fund munkájáról az Alapítvány honlapján: www.alliancealert.org és www.alliancedefensefund.org

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés