Az uniós átlaghoz képest kevés az erdő Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. március 26. péntek

Az Eurostat az erdők nemzetközi napján mutatta be, hogy miként alakult az erdőségek helyzete az Európai Unióban 2020-ban. Az adatok alapján tavaly 159 millió hektáron feküdtek erdők az EU-ban, ez az unió teljes területének 38 százalékát jelenti. 1990-hez képest a növekedés közel 10 százalékos volt.

Az Eurostat országokra lebontva is közölt információkat, öt tagállamban az erdők az adott ország területének több mint felét fedték le. Finnországban a föld 66, Svédországban 63, Szlovéniában 61, Észtországban 54, Lettországban pedig 53 százalékán húzódtak erdők. A lista alján Málta szerepel 1 százalékkal, az országot Hollandia (10 százalék), Írország (11 százalék) és Dánia (15 százalék) követi.
A felmérésben Magyarország sem szerepelt jól: hazánk 22 százalékán találhatók erdők, ez a környező országokhoz képest is kifejezetten alacsony arány.
A fent említett három országon kívül csak Cipruson (19 százalék) kisebb az erdők aránya az EU-ban, Belgiumban Magyarországhoz hasonlóan szintén 22 százalék a ráta.
Az erdők nemcsak az élővilág számára elengedhetetlenek, hanem a levegő tisztításában és az áradások, illetve földcsuszamlások mérséklésében is fontos szerepet játszanak. A fák építési és tüzelési alapanyagot jelentenek, az erdők ráadásul a kikapcsolódást is segítik, és az egészségnek is kedveznek.
(24.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés