Agytorna

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. február 09. kedd

Nem csak a tested, az agyad is érdemes rendszeresen edzeni. Akár egy gyors, napi tizenöt perces agytorna is segíthet élesíteni az elméd – mutatjuk, hogyan.

A rendszeres agytorna nemcsak a gondolkodásodat fejleszti, de a koncentrálási, tanulási és emlékezőképességedet is javítja, illetve élesen tartja, sőt segít az idősödéssel járó memóriaromlás mérséklésében. A rohanó hétköznapokban sokszor persze nem jut idő az elme edzésére, de nem is kell, hogy óriási energiákat fektess bele: néhány rövid, akár tizenöt perces praktikával is megolajozhatod a fejedben lévő fogaskerekeket. A Medium Kaizen Habits szerzője, Thomas Oppong ezekből gyűjtött össze néhányat.

Hallgass, nézz és olvass új dolgokat
Az újdonság varázsa nemcsak szórakoztat, de az agyadnak, különösen a figyelmednek is sokat használ – ha a jól ismert dolgok helyett ismeretlen információkkal kell megbirkóznia az elmédnek, erősebben kell koncentrálnia, hogy befogadja és feldolgozza őket. Kedvenc számaid és előadóid helyett keress új dalokat és zenészeket, az unásig ismert filmek, sorozatok és könyvek helyett válassz eddig nem látott, nem olvasott műveket. Sőt akár olyan műfajokkal is megpróbálkozhatsz, melyektől eddig idegenkedtél.

Olvass utána annak, ami érdekel
Ha van kedvenc témád, érdeklődési köröd – legyen szó kertészkedésről, történelemről, művészetről, filozófiáról vagy akár az üzleti dolgokról –, érdemes folyamatosan bővíteni a vele kapcsolatos tudásodat, újabb és újabb dolgokat megtudni róla. Nem kell lexikonokat bemagolnod – elég, ha apró morzsákban csipegeted a tudást, és mondjuk napi 5-10 percet szánsz arra, hogy elolvass egy új írást a témában. Érdemes lehet néhány szóban kijegyzetelni, összegezni – napi helyett akár heti szinten – mindazt, amit újonnan megtudtál.

Legyen egy kreatív hobbid
A hobbik lényege, hogy rendszeresen, napi-heti szinten foglalkozol velük, és ez is segít abban, hogy folyamatosan edzésben maradj agyilag. Érdemes olyan időtöltést választani, ami az elméd minden területét megdolgozgatja – jó ötlet például a kreatívkodás, festés-rajzolás, írás vagy a naplóvezetés.

Mélyedj el magadban
A metakogníció fogalma saját tudásod mérlegelését, ellenőrzését, irányítását és felmérését foglalja magában – másképp fogalmazva azt jelöli, amikor megállsz néhány percre és belegondolsz, mit is csináltál aznap, milyen döntéseket hoztál, sikerült-e elérned az aznapra kitűzött célokat, vagy éppen mit szeretnél tenni, elérni az elkövetkezendő 24 órában. Ébredés után és lefekvés előtt is jó ötlet öt percre elmélyedni ezekben a gondolatokban, tisztázni magadban a dolgokat. A metakogníció segít tisztán tartani a fejed és fejleszteni a gondolkodási, rendszerezési képességeidet.

Írj rendszeresen
Amikor papírra (vagy monitorra) vetve fogalmazod meg a gondolataidat, az agyad rendszerezi és megfelelő formába átdolgozza őket. A rendszeres naplóvezetés vagy egyéb kreatív írás fejleszti a kritikai gondolkodást, a nyelvi készségeket és polírozza az agyad fogaskerekeit. Nem kell arra törekedned, hogy Nobel-díjas író váljék belőled, a lényeg, hogy szánj napi tíz-tizenöt percet arra, hogy leírd, ami foglalkoztat, vagy amiről úgy érzed, érdemes formába önteni vagy megörökíteni.
(divany.hu)

You have no rights to post comments