Visszahozhatók az Alzheimer-kór miatt elveszített kognitív képességek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. február 05. péntek

Egy szintetikus molekula beindítja az agyi fehérjék előállítását. - Az agyi idegsejteket pusztító, emlékezet elvesztésével és demenciával járó betegséget eddig az azt okozó fehérjelerakódások, ideggubancok és gyulladást csökkentő gyógyszerekkel kezelték. A Science Signaling folyóiratban közölt új módszer az idegsejtek fehérjetermelésének beindításával fordítaná meg a kóros folyamatokat.

Először mutattuk meg, hogy az Alzheimer-kóros agy sérült fehérjetermelésének visszaállítása nemcsak lehetséges, hanem hatásos is – magyarázza a Mauricio Martins-Oliveira, a New York Egyetem idegtudományi központjának posztdoktori hallgatója, a kutatás szerzője.
Az új fehérjék szintézise alapvető jelentőségű az idegi működésben, például az emlékek rögzülésébe. Kimutattuk, hogy egérmodellben a fehérjetermelés sérülése emlékezetkieséshez vezet. Ezért azt kérdeztük, hogy lehet-e, hogy a fehérjetermelés megmentése javítja az alzheimeresek emlékezetét – tette hozzá a társszerző, Sergio Ferrera professzor, a Rio de Janeiro Egyetem biofizikai intézetének munkatársa.
Tapasztalataink szerint a fehérjeszintézis beindítása újjáélesztette az elveszett kognitív funkciókat. Reméljük, hogy ez előrelépést jelent ennek a pusztító betegségnek a gyógyítása felé – emelte ki Eric Kahn professzor, társszerző.

Beindították a hippokampuszt
A kutatás egy szintetikus molekula, az ISRIB hatását vizsgálta. A California Egyetem munkatársa, Peter Walter által kifejlesztett anyag a genetikai kódok hírvivőkre átírását stimulálja, ami végső soron fokozott fehérjetermeléshez vezet.
Az ISRIB kipróbálása mellett azt követően döntöttek, hogy megállapították, hogy az emlékezetért felelős agyi területen, a hippokampuszban csökkent a fehérjék előállítása, ami miatt leállt az új szinaptikus kapcsolatok létrejötte. Egereken végzett labirintusnavigációs-kísérletek megmutatták, hogy az ISRIB valóban segített a funkciók visszaállításában. Így jutottak arra a végkövetkeztetésre, hogy a fehérjeelőállítást aktivizáló szintetikus molekulákkal visszaállíthatók az Alzheimer-kór által tönkretett szinaptikusplaszticitás-, emlékezet- és kognitív funkciók.

(index.hu)

You have no rights to post comments