A „megszentelt élet egyházi családja” lett a Nyolc Boldogság Közösség

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. december 11. péntek

2020. december 8-án, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén a Nyolc Boldogság Közösség egyházmegyei jogon „megszentelt élet egyházi családja” elismerést kapott. A közösség közleményét adjuk közre.

A dekrétumot a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja jóváhagyásának birtokában Mgr. Robert Le Gall, Toulouse érseke szentmise keretében adta át a közösség legfőbb elöljárójának, Anna Katharina Pollmeyer nővérnek.

Az 1983-as Egyházi törvénykönyv különbséget tesz a megszentelt élet intézményei és a hozzá hasonló intézmények között. A megszentelt élet intézményei közé sorolja azokat, amelyekben az evangéliumi tanácsok szerinti nyilvános, örök hármas fogadalmat tesznek a tagok. Ebbe a kategóriába tartoznak a szerzetesi intézmények (monasztikus, kanonok-, apostolkodó rendek és kongregációk), a világi intézmények, valamint a remeték. A megszentelt élet intézményeihez hasonló intézmények az apostoli élet társaságai, melyekben nem szükséges, de lehetséges hármas fogadalmat tenni, valamint a megszentelt szüzek, akik csak tisztasági fogadalmat vállalnak.

A „megszentelt élet egyházi családja” új intézményforma, amelyet a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja ismert el, és a testület által 2002-ben publikált dokumentum pedig a következőképpen mutat be:

„A megszentelt élet egyházi családja egy olyan megszentelt élet intézménye, amelyet a fent megnevezett Kongregáció ismer el, és amely egy egyházjogi személyiségben magában foglal megszentelt életű nőket, férfiakat, klerikusokat és világiakat.”

Ezt az intézményformát vegyes közösségeknek is nevezik, két típusuk létezik. Az egyik típus két ágból (megszentelt életű nők és férfiak – klerikusok), a másik típus három ágból áll (ezekben a két szerzetesi ág mellett létezik egy úgynevezett laikus ág a világiak részére). Ez utóbbi esetben a struktúra a tagoknak azt a szándékát fejezi ki, hogy lelkiségükben meghatározó az Isten népe fogalma és a kommunió lelkisége. Jelenleg tíz, a Szentszék által jóváhagyott egyházi család létezik a Katolikus Egyházban.

A Nyolc Boldogság Közösségben mint egyházmegyei jogú megszentelt élet intézményében a női és férfi megszentelt életű tagok nyilvános örökfogadalmat tesznek, és a klerikusok a férfi ág által vannak inkardinálva.

Forrás és fotó: Beatitudes.org

Magyar Kurír

You have no rights to post comments