Az Egyesült Államok nyugati partvidékén apokaliptikus méretű tűzövezet alakult ki

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. szeptember 13. vasárnap

Kaliforniától Washington államig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz. Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárnyi területet pusztított el a tűzvész, egyszerre 28 helyen ég az erdő és a bozót, s a hét elején Dél-Kalifornia valamennyi nemzeti parkját lezárták a tűzvészek miatt. Több mint 14 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, egyelőre mindhiába. Már nemcsak Kalifornia északi vidékein pusztítottak a lángok, hanem átterjedtek a szomszédos Oregon államra is, s elérték annak egyik északi nagyvárosát, a Washington állam határához közeli Portlandet is.

A San Francisco Chronicle című lap tudósítása szerint San Franciscót szerdán csaknem teljes sötétség borította a sűrű, szinte áthatolhatatlan füst miatt, majd délutánra a sötétséget a lángok bíbor színe váltotta fel. Mintha eljött volna a világvége! – idézte a lap az egyik helybélit.
A Kaliforniával északon szomszédos Oregon kormányzója, Kate Brown példa nélkül állónak nevezte a tűzvészt. Sajtótájékoztatóján azt mondta: öt kisebb várost teljesen elemésztett a tűz, s attól lehet tartani, hogy rekordmagas lesz a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma.
Lángokban áll Oregon déli és középső vidéke, s a kormányzó közlése szerint Dél-Oregon természeti szépségei lényegében elpusztultak. Ez lehet az állam történetének legnagyobb vesztesége, mind emberéletben, mind természeti és épített örökségben – fogalmazott Kate Brown, aki  további veszteségekre is számítunk.
Oregon déli részein több várost kiürítettek, a lakosokat az állam északi vidékeire, menedékhelyekre szállították. Az amerikai televíziók apokaliptikus képeket mutatnak a nyugati partvidékről. Beszámolóik szerint a szárazság, az óriási hőség és az erős szél történelmi léptékű pusztítást okoz. Szerda este már a Kanadával szomszédos Washington államban is égett a táj, s ezzel lényegében Mexikótól a kanadai határig összefüggő tűzövezet alakult ki. (MTI, 24.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés