Ferenc pápa segélyezési programja négy év alatt egymillió embernek nyújtott segítséget Ukrajnában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 04. kedd

A pápa Ukrajnáért elnevezésű projekt 2016-ban indult el 15 millió euró befektetéssel, és lassan a végéhez közeledik. Egyik gyümölcse az ökumenikus jótékonysági együttműködés, amely tovább folytatódik. A vasárnapi Úrangyala elimádkozásakor Ferenc pápa felhívást intézett a donbászi tűzszünet kapcsán, amelyről Eduard Kava, Lviv (Lemberg) segédpüspöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Ima és jótékonyság – így fordult pápasága kezdetén a szeretett ukrán néphez Ferenc pápa, aki kiemelt figyelemmel követi a 2014 óta folyó háború fájdalmas eseményeit. A Szentatya számos alkalommal nyilvánosan és személyesen is felhívta a világ figyelmét Ukrajnára, ahogy az elmúlt vasárnap is, amikor üdvözölte a donbászi fegyverszünetet.

A lvivi segédpüspök a jelenleg is zajló konfliktust sebnek nevezte, amelytől leginkább a gyermekek szenvednek. Arra buzdította a nemzetközi közösséget, hogy találjon megoldást, amely meghozza az igazságos béke gyümölcseit. Ez nagyon fontos az ukránok számára – hangsúlyozta a Vatikáni Rádiónak adott interjúban Eduard Kava püspök.

Ferenc pápa ukrajnai humanitárius projektje a szeretet és a szolidaritás konkrét jele, amely vallástól, felekezettől és etnikai hovatartozástól függetlenül nyújt segítséget. Fűtőanyagokat, orvosságot, ruhákat és élelmiszereket, higiéniai eszközöket, továbbá pszichológiai és szociális támogatást biztosít a rászorulóknak. A projektek hamarosan lezárulnak, de az orvosi felszereléseket továbbra is szállítják majd  a gyermekkórháznak – mutatott rá a lvivi segédpüspök.

Az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma felügyeletével megvalósított terveket az ukrajnai apostoli nunciatúrával fenntartott folyamatos együttműködés tette lehetővé. Az első évben egy helyi technikai bizottság, a második évben a kijevi központú technikai titkárság segítette a végrehajtást. A helyi egyház jótékonysági szervezetei, valamint más keresztény felekezetek és nemzetközi szervezetek is részt vettek a munkában. „Az ökumené szép jele” – így jellemezte a közösen megvalósított munkát a lvivi segédpüspök.

Mindezt a szegények, a háború okozta stressz miatt szenvedő gyermekek, számos család és idős emberek szolgálatában végezték, akik mindenüket elvesztették és nagyon alacsony nyugdíjból élnek. „Nincs már vészhelyzet, de továbbra is szükség van az Egyház munkájára” – figyelmeztetett Eduard Kava.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments