Támadás a managuai székesegyház ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. augusztus 02. vasárnap

Szemtanúk szerint Nicaraguában, a managuai székesegyházban egy fejét befedő férfi Molotov-koktélt dobott a Krisztus Vére-kápolnába. Ennek hatására tűz ütött ki, és megégett egy közel négyszáz éves feszület. A tüzet viszonylag gyorsan sikerült eloltani. Senki nem sérült meg, de a támadás mélyen megsebezte a katolikus közösséget.

A managuai érsekség közleménye szerint „előre kitervelt cselekedetről van szó, amelyet egy hozzáértő személy követett el”. A feszület teljesen megégett, de még nem tudták megállapítani, hogy pontosan mitől. Határozottan kizárják azt a feltételezést, hogy véletlen tűzesetről van szó, mert a tűzeset közelében gyertyák sem égtek. Az érsekség elítélendő cselekedetnek nevezte a támadást, amely mélyen megsérti a katolikusokat, mert a megégett feszület a nicaraguai hívek egyik legjobban szeretett és tisztelt keresztje volt.

„Ez a szégyenteljes cselekedet beilleszkedik abba a sorozatba, melynek során egyházi tulajdonok ellen követtek el megszentségtelenítő tetteket és jogsértéseket. Ezen események a Katolikus Egyház és evangelizáló tevékenysége elleni gyűlöletről tanúskodnak. A nicaraguai katolikusok hite elleni támadások alapos elemzést igényelnek, hogy fény derüljön e megszentségtelenítő és gonosz tettek értelmi szerzőire és végrehajtóira” – szerepel a közleményben, mely arra buzdítja a híveket, hogy a következő napokban figyelmesen kövessék az érsek útmutatásait és hittel válaszoljanak a fájdalomra és a tehetetlenségérzésre.

A világ minden részéről a szolidaritás gesztusai érkeznek a managuai székesegyház ellen elkövetett merénylet kapcsán az érintett főegyházmegye Facebook-oldalára.

*

Az utóbbi hónapokban számos vandál cselekményt hajtottak végre nicaraguai templomok ellen: megszentségtelenítették az Oltáriszentséget; szentségtartókat, perselyeket, kihangosítókat loptak el; szobrokat, templomi padokat, bútorokat és más tárgyakat rongáltak meg. A közép-amerikai országban növekszik az erőszak és a megfélemlítés a katolikusok ellen.

Szent II. János Pál pápa 1996-ban Nicaraguában tett látogatása során a managuai székesegyházban a most megrongálódott Krisztus Vére-feszület előtt imádkozott. A következő szavakat intézte a jelenlevőkhöz: „Itt, a managuai főegyházmegye szívében található szentélyben azt akartátok, hogy a feltámadt Úr tanítása álljon a középpontban, aki győzedelmeskedett a bűn és a halál felett. A Krisztus Vére ősi feszület, amelyet nagy tisztelettel öveztek, több mint háromszáz évvel ezelőtt érkezett Spanyolországból. Jézust ábrázolja a kereszten, aki felajánlja az Atyának vérét és ember mivoltát. Ne feledkezzetek meg a halál és a feltámadás e misztériumáról, amikor a fáradtság, a magány vagy mások meg nem értése csökkentheti lelkesedéseteket vagy megingathatja lelketeket. Ne kételkedjetek abban a tényben, hogy az Úr szeret benneteket, és szeretete megelőzi a tiéteket, és mindig elkísér benneteket. Győzelme biztosíték számunkra.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments