Papfeleségek lelkigyakorlata Máriapócson

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 05. vasárnap

Június 28-tól július 2-ig tartották Máriapócson a görögkatolikus papnék lelkigyakorlatát. Az ötnapos program vezetője Bán Zsolt Jónás ferences szerzetes volt.

Bán Zsolt Jónás felidézett névtelen szentírási alakokat, mint a két fillérét odaajándékozó asszony, vagy a Jézus lábait könnyeivel mosó, hajával törölgető nő. Mivel a lelkigyakorlatnak Mária-kegyhely adott otthont, természetesen nem maradt ki Erzsébet és az Istenanya sem a példák közül.

A papfeleségek a kegytemplom szertartásaiba is bekapcsolódtak. A vasárnap esti vecsernyét Kocsis Fülöp érsek-metropolita végezte. Ez Péter és Pál főapostolok ünnepének előesti, lítiás nagyvecsernyéje volt, amelynek keretében az érsek-metropolita alszerpappá avatott három papnövendéket.

A hétfői vecsernyét Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, a keddit Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke tartotta. Mind a három hierarcha bekapcsolódott a lelkigyakorlatba egy-egy estére. Bevezető előadásaikat követően szabadon beszélgettek a papnékkal Egyházról, feladatokról, papi házasságról, gyereknevelésről. Orosz István kegyhelyigazgató a Paraklisz (Istenszülő tiszteletére végzett imádság) keretében szólt a papfeleségekhez.

Az egyik délutánon közös filmnézés és beszélgetés, a másik napon irányított játék oldotta a lelkigyakorlat fegyelmét. Ez utóbbit Grunda Dávid, a bazilika káplánja vezette, és arra szolgált, hogy mind jobban megismerjék egymást a papnék.

Meghívott vendégként Lévai Anikó asszony, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete tett látogatást a görögkatolikus közösségben.

Forrás és fotó: Máriapócs Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

You have no rights to post comments